Πλήθος κόσμου στο αφιέρωμα του Π.Σ.Π.Χ. ‘ο Έβρος’ στον Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη

Αρκούντως δυνατά για να ξυπνήσουν μνήμες και συγκινήσεις “λάλησαν οι φλογέρες” το βράδυ της Παρασκευής 07/07 στο θέατρο του Πάρκου Αλτιναλμάζη στην Αλεξανδρούπολη, εκεί όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών “ο Έβρος” παρουσίασε ένα βιογραφικό αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικό της Θράκης, Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, υπό τον τίτλο “η Α-λήθη(α) της Θράκης”.

Οι 100 και πλέον χορευτές του Συλλόγου, υπό τις οδηγίες του κου Γιώργου Ζιώγα -που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης- κινούμενοι μέσα σε ένα συνεχώς εναλλασσόμενο σκηνικό απέδωσαν με μεγάλη ακρίβεια το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έδρασε καλλιτεχνικώς ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης.

Από τα χωριά του Έβρου στις αρχές της δεκαετίας του ’50, που ο Καρυοφύλλης πρωτοάρχισε να παίζει στους γάμους μέχρι την πλατεία Δαβάκη των Αθηνών όπου λειτουργούσε για 15 χρόνια το κέντρο διασκέδασης του, και από το Θέατρο της Δόρας Στράτου, όπου έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα σε πανελλήνιο επίπεδο μέχρι τη Γερμανία και τους μετανάστες του εξωτερικού που αναζητούσαν μανιωδώς τους δίσκους του από την Ελλάδα, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης που ήταν παρών στην εκδήλωση έβλεπε επί δύο ώρες “τη ζωή του να περνάει μπροστά από τα μάτια του”.

Στο ‘πατάρι’ έβλεπε και άκουγε τις κόρες του Λαμπριάνα και Θεοπούλα να τραγουδούν πλαισιωμένες από τον εγγονό του Νίκο Αγγούση στο κλαρίνο και άλλους έξι μουσικούς  τραγούδια της πλούσιας δισκογραφίας του, σε κάποια εκ των οποίων υπογράφει ο ίδιος και τους στίχους και τη μουσική. Ορισμένα από τα τραγούδια αυτά άλλωστε, αποτελούν “ορόσημα” στη δισκογραφία της θρακιώτικης μουσικής όπως ο Στέργιος που “πισμάνιψι”, που “ξιπισμάνιψι” και εν τέλει παντρεύτηκε με ένα μεγάλο “πατιρντί”.

Έτσι μεγάλο ήταν και το “πατιρντί” που έγινε στο Θέατρο του Πάρκου Αλτιναλμάζη, όπως αρμόζει σε έναν καλλιτέχνη που έντυσε μουσικά “τις Κυριακές, τις Λαμπρές, τις χαρές” των απανταχού Θρακιωτών. Το ίδιο “πατιρντί” θα γίνει και στην Ορεστιάδα, την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 21.00 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο (Πεύκα). Και στην εκεί παράσταση την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Γιώργος Ζιώγας, όμως την παραγωγή και το χορευτικό μέρος της υποστηρίζουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεστιάδας “οι Θράκες” και οι χορευτές του. 

Στο Θέατρο του Πάρκου Αλτιναλμάζη, εκτός από τους περίπου 1500 θεατές βρέθηκαν και παρακολούθησαν την παράσταση ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ελένη Δημούδη, ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος, ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ Δημήτρης Κελεμίδης καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών της πόλης. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης εκπροσωπήθηκε μόνο από τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Γερακόπουλο, ωστόσο το τελικό αποτύπωμα αυτής της παράστασης αξιολογείται τουλάχιστον ως “θετικό” αν σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης δήλωσε στο τέλος ότι “χάρηκε σαν μικρό παιδί”. Την ίδια χαρά θα πάρει και την προσεχή Τετάρτη στην Ορεστιάδα, όπου φυσικά μπορεί να παραβρεθεί και οποιοσδήποτε δεν κατάφερε να δει την παράσταση στην Αλεξανδρούπολη.