Αποκλειστικό: Το ΣτΕ διατάσσει την επιστροφή του παλιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “R”, το παλιό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, πρέπει να επιστραφεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό διατάσσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες (αρ. απόφασης 1489/2017) και όπως όλα δείχνουν, θα αλλάξει πολλά δεδομένα στη διεκδίκηση του χώρου τους υποψήφιους “μνηστήρες” του.

Με αφορμή αυτή την απόφαση, η οποία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του κτιρίου της οδού Δήμητρας, “ξύνουμε” την πληγή και σας παρουσιάζουμε ορισμένα στοιχεία από την ιστορική του διαδρομή -με κομβικότερο, τη μετεγκατάστασή του- τα οποία γεννούν αρκετά ερωτηματικά.

Κατ’ αρχήν, η παραχώρηση του χώρου για την ανέγερση του νοσοκομείου στην οδό Δήμητρας έγινε το 1959. Η ανέγερση του ξεκίνησε το 1972 και ολοκληρώθηκε το 1975 (ο λόγος για το κεντρικό κτίριο, έκτασης 11.860 m2). Το νοσοκομείο λειτουργεί στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι το 2002, οπότε και μετεγκαθίσταται στην υφιστάμενη τοποθεσία του, δηλαδή στην περιοχή της Δραγάνας. Το 1983 όμως η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου γνωστοποιεί στην τότε διοίκηση του ιδρύματος ότι πρέπει να της γνωστοποιήσει άμεσα τυχόν παύση της χρήσης του χώρου ως νοσοκομείου.

Η μετεγκατάσταση του νοσοκομείου στη Δραγάνα αποτελεί μία από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας του, η οποία γράφτηκε από μελετητική εταιρία στην οποία παραγγέλθηκε καταγραφή της κατάστασης του κτιρίου της οδού Δήμητρας λίγες ημέρες μετά την “μετακόμιση”.

Το πόρισμα της εταιρίας αναφέρει περίπου ότι αυτοί που έφυγαν από κει, απλώς άνοιξαν την πόρτα και βγήκαν. Τα ευρήματα στο χώρο προκαλούν τουλάχιστον οργή γι’ αυτούς που τα άφησαν να σαπίσουν και τελικά να γίνουν βορά σε πάσης φύσεως αετονύχηδες. Πιο συγκεκριμένα, το πόρισμα της εταιρίας αναφέρει: ότι εντός του κτιρίου της οδού Δήμητρας βρέθηκε υγειονομικό υλικό με ημερομηνία λήξης το 2006! (η μετακόμιση έγινε το 2002, αλλά για κάποιο λόγο δεν κρίθηκε σκόπιμο το υλικό αυτό να μεταφερθεί στο νέο κτίριο).

Επίσης, καταγράφηκαν 290 ιατρικά μηχανήματα, 172 μηχανολογικές εγκαταστάσεις και 2769 αντικείμενα ξενοδοχειακού εξοπλισμού η κατάσταση των οποίων ορίζεται ως “καλή” ή “πολύ καλή”. Αλλά, ούτε και αυτά μεταφέρθηκαν στο νέο κτίριο, χωρίς κανείς να γνωρίζει το γιατί. Εκτός από το να μετακομίσουν στο νέο νοσοκομείο, αυτά τα αντικείμενα/μηχανήματα θα μπορούσαν να είχαν προσφερθεί σε άλλα ιδρύματα που τα είχαν ανάγκη, αλλά ούτε αυτό έγινε.

Επιπλέον, το πόρισμα αναφέρει ότι “δεν διαπιστώνονται μακροσκοπικές βλάβες στον φέροντα οργανισμό (εν. του κτιρίου της οδού Δήμητρας), αλλά μεγάλα προβλήματα στα επιχρίσματα και τα ταβάνια καθώς και αδικαιολόγητες φθορές”. Να θυμίσουμε ότι η έρευνα αυτή ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά τη μετακόμιση (Νοέμβριος 2002) και ολοκληρώθηκε επτά μήνες μετά (Ιούνιος 2002).

Δείτε σε πόσο καλή κατάσταση αφέθηκαν τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου το 2003

Δυστυχώς όμως αυτή η “περίεργη” μετακόμιση δεν είναι η μοναδική μαύρη σελίδα στην ιστορία του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μετακόμισε σε ένα κτίριο που κατασκευάστηκε από την εταιρία ΔΕΠΑΝΟΜ, αλλά μέχρι και σήμερα -17 χρόνια μετά- δεν έχει γίνει η επίσημη παραλαβή του κτιρίου. Έγινε μόνο παραλαβή προς χρήση με πρακτικό ανά χώρο, αλλά σε κανένα από αυτά τα πρακτικά δεν υπάρχει υπογραφή της εταιρίας, άρα δεν έχουν νομική ισχύ. Εν τω μεταξύ, 27 στελέχη της ΔΕΠΑΝΟΜ παραπέμφθηκαν για κακούργημα, αλλά η δίκη δεν έχει γίνει ακόμα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από όλη αυτή την κατάσταση, είναι τόσα πολλά, όσα μπορεί να σκεφτεί ο καθένας, αλλά συνοψίζονται όλα σε ένα “γιατί”. Γιατί λοιπόν επιτράπηκε να συμβούν όλα αυτά; Γιατί δεν λειτούργησαν οι ανάλογοι μηχανισμοί προστασίας της δημόσιας περιούσιας; Γιατί δεν έχουν γίνει οι δίκες της ΔΕΠΑΝΟΜ; Γιατί δεν έχει τιμωρηθεί κανείς; Γιατί;

Σημειωτέον τέλος, ότι στο κτίριο του παλιού Νοσοκομείου υπάρχουν εγκαταστημένοι φορείς άσχετοι με τον υγειονομικό χώρο με αποφάσεις του Δ.Σ. του Νοσοκομείου όπως το 2ο σύστημα προσκόπων (από 28/2/2007), ο σύλλογος κυνηγών (από 18/7/2011), οι θερμουδραυλικοί (από 2/12/2011), ένα φιλοζωικό σωματείο (με απόφαση διοικητή), η λέσχη ειδικών δυνάμεων (από 9/10/2008), μέχρι και ιδιωτικό γυμναστήριο τζούντο.

Επίσης το Νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι στεγάζεται πλέον στη Δραγάνα, έχει πληρώσει στη ΔΕΗ 290.000 € για κατανάλωση ρεύματος που έχει γίνει στα χρόνια που ακολούθησαν της μετακόμισης…

Κλείνοντας αυτό το κείμενο, να θυμίσουμε ότι η απόφαση του ΣτΕ θα προκαλέσει εξελίξεις στο θέμα του παλιού νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης σε πολλά επίπεδα, ακόμη και σε αυτό που αφορά τους συλλόγους/φορείς που στεγάζονται εκεί. Οι πληροφορίες του “R” πάντως αναφέρουν ότι για τον σύλλογο Ατόμων με Αναπηρίες γίνονται ήδη οργανωμένες κινήσεις και συζητήσεις για να μην μείνει άστεγος.

Η συνέχεια προσεχώς…