Χώροι ενταφιασμού θανόντων από λοιμώδη νοσήματα δημιουργούνται στα νεκροταφεία του δήμου Αλεξανδρούπολης

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των νεκροταφείων του δήμου Αλεξανδρούπολης αποφάσισαν το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και η οικονομική επιτροπή σε πρόσφατες συνεδριάσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος Αλεξανδρούπολης ανέλαβε την υποχρέωση να δημιουργήσει ειδικούς χώρους ταφής θανόντων από λοιμώδη νοσήματα σε όλα τα νεκροταφεία του, εκτός από το Α’ νεκροταφείο στο οποίο όλοι οι τάφοι είναι οικογενειακοί και κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος.

Επίσης, προκειμένου ο κανονισμός λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων να εναρμονιστεί με το άρθρο 6 του Α.Ν. 582/68 «ορίζεται το δικαίωμα ενταφιασμού στα κοιμητήρια παντός θανόντος δημότη ή μη και παντός άλλου θανόντος της περιφέρειας του Δήμου, ανεξάρτητα αν είναι ημεδαπός ή αλλοδαπός, χριστιανός ή μη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές γίνονται κατόπιν επισημάνσεων του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Δείτε τη σχετική απόφαση, όπως αναρτήθηκε στη διαύγεια εδώ

Πέρα από αυτά, με απόφαση της οικονομικής επιτροπής, η κατασκευή ενός τάφου στα νεκροταφεία του δήμου Αλεξανδρούπολης, θα είναι πλέον φθηνότερη αφού καταργούνται δύο τέλη που ήταν προαπαιτούμενα, εφόσον κάποιος αποφάσιζε την κατασκευή ενός ταφικού μνημείου. Η απόφαση αυτή βέβαια θα ισχύσει, όταν πάρει το πράσινο φως και από το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο θα προωθηθεί για συζήτηση.

Τα τέλη προς κατάργηση τέλη είναι

α) τέλος δικαιώματος άδειας δόμησης τάφου 35€ για πεζούλι ή 87€ για πλάκα και

β) τέλος άδειας εισόδου 5€ στους μαρμαρογλύπτες

Και αυτές οι καταργήσεις προκύπτουν κατόπιν επισημάνσεων του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και η σχετική απόφαση, βρίσκεται εδώ