Τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το Ελληνικό Λιμενικό άνοιξε πυρ εναντίον τουρκικού πλοίου κοντά στη Ρόδο

Μία είδηση, που μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω, είναι όμως πολύ σοβαρή, φιλοξενεί στο πρωτοσελίδο της ιντερνετικής της έκδοσης, η τουρκική εφημερίδα Sabah.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το κείμενο, το ελληνικό Λιμενικό Σώμα άνοιξε πυρ εναντίον τουρκικού εμπορικού πλοίου ανοιχτά της Ρόδου.

Το δημοσίευμα της Sabah, μεταφρασμένο:

Η ελληνική ακτοφυλακή εκτόξευσε προειδοποιητικά πυρά εναντίον τουρκικού εμπορικού πλοίου ανοιχτά της Ρόδου, τη Δευτέρα.

Το εμπορικό M/V ACT μετέφερε ατσάλι από το Ισκεντερούμ στο Ισμίτ, όταν δέχθηκε από την ελληνική ακτοφυλακή αίτημα να κατευθυνθεί προς τη Ρόδο, μεταδίδει το πρακτορείο Deniz.

Το πλοίο έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα και ο καπετάνιος απάντησε ότι δεν ακολουθήσει τη “διαταγή” της ελληνικής ακτοφυλακής, ενώ επικοινώνησε με την τουρκική ακτοφυλακή ενημερώνοντας την για το συμβάν.

Όταν το πλοίο δεν υπάκουσε στην εντολή, η ελληνική ακτοφυλακή εκτόξευσε πυρά αρχικά στον αέρα και μετά προς το πλοίο. Στο σημείο έφτασαν και άλλα δύο πλεούμενα της ελληνικής ακτοφυλακής από τη Σύμη.

Ο καπετάνιος του εμπορικού πλοίου Σαμί Καλκαβάν, είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δεκαέξι οπές από σφαίρες στο πλοίο, αλλά κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε παρά το μεγάλο κίνδυνο.

Σε ένα πρώτο σχόλιο του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Υπουργείο είναι σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές.

Στο σημείο του συμβάντος εστάλησαν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής”.

Για το θέμα δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη τοποθέτηση από την ελληνική πλευρά, αν και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό εμπορικό πλοίο ήταν “ύποπτο” για μεταφορά ναρκωτικών, γι’ αυτό και διατάχθηκε να ελλιμενιστεί στη Ρόδο, ώστε να γίνει νηοψία.

Αναφορικά με τους πυροβολισμούς, δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο, όμως ήδη αρκετοί θεωρούν ότι το συμβάν πλασάρεται από την Τουρκία ως “θερμό επεισόδιο”.