Ανοίγουν ασκούς του Αιόλου οι ανεμογεννήτριες στη Σαμοθράκη (το έγγραφο της ΡΑΕ)

Ένας μεγάλος κύκλος συζήτησης έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Σαμοθράκης, που αφορά την εγκατάσταση ενός αιολικού σταθμού στο νησί. Την υλοποίηση του έργου προτίθεται να αναλάβει η εταιρία VOLTERRA Α.Ε., η οποία έχει λάβει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και προσφάτως έκανε διοργάνωσε μία ενημερωτική εκδήλωση για τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού.

Από την άδεια που έχει λάβει η εταιρεία από τη ΡΑΕ προκύπτει οτι:

• εκδόθηκε στις 21 Απριλίου 2015
• ισχύει για 25 χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τόσα
• περιοχή εγκατάστασης του αιολικού σταθμού ορίζεται η θέση “Λουλούδι”
• ο σταθμός θα αποτελείται από 36 ανεμογεννήτριες, ισχύος 3.0 MW εκάστη και με διάμετρο δρομέα 90 μέτρα.
• η συνολική ισχύς του αιολικού σταθμού είναι 108 MW

Επίσης, η εταιρία αναλαμβάνει την ευθύνη της διασύνδεσης του αιολικού πάρκου της Σαμοθράκης με το Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας. Την μετοχική σύνθεση της εταιρείας αποτελούν η «J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε.» ->50% και η «SORGENIA SpA»->50%.%, ενώ η υλοποίηση του έργου θα υλοποιηθεί με τραπεζική χρηματοδότηση, ενώ η ίδια εταιρεία έχει λάβει από τη ΡΑΕ άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλες περιοχές της Θράκης (στο Νομό Ροδόπης).

Δείτε το έγγραφο: ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ_VOLTERRA_ΑΠΟ_ΡΑΕ

Η πρόθεση της εταιρείας να αξιοποιήσει την άδεια της και να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, είναι η αιτία του προβληματισμού που αυτές τις ημέρες επικρατεί στο νησί καθώς υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων που εγείρουν ενστάσεις. Η αντίδρασή τους βασίζεται σε περιβαλλοντικές ανησυχίες και στην εκτίμησή τους ότι η εγκατάσταση του σταθμού κατ’ αρχήν θα προκαλέσει σημαντικές ζημίες στο βουνό και επαγωγικά στη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού. Ως συνέπεια όλων αυτών, οι αντιδρώντες εκτιμούν ότι τελικά θα υποστεί ζημία και ο τουρισμός του νησιού, και άρα θα υποβαθμιστεί συνολικά. 

Από την πλευρά του δήμου Σαμοθράκης δεν έχει εκφραστεί επίσημη θέση υπέρ ή κατά της επένδυσης, παρά μόνο έχει εκδοθεί μία ανακοίνωση στην οποία γίνεται σαφές ότι διατηρούνται επιφυλάξεις: “Ως τοπική κοινωνία στο σύνολο της και ως θεσμικοί εκπρόσωποι, οφείλουμε να εξετάσουμε την υπόθεση πολύ προσεχτικά, απ όλες τις πλευρές ώστε να καταλήξουμε στην πιο συμφέρουσα θέση για το παρόν και το μέλλον του νησιού. Ο Δήμος θα πραγματοποιήσει κι άλλες ενημερωτικές συναντήσεις και θα προσκαλεί ειδικούς. Εγκαίρως δραστηριοποιηθήκαμε και πολύ νωρίς ξεκίνησε ο απαραίτητος διάλογος με αποτέλεσμα να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε πιεστικά, τετελεσμένα αδιέξοδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του δήμου”.

Εν τω μεταξύ, μέσω κάποιων μελών της, η Οικολογική Εταιρία Έβρου έχει ανακοινώσει ότι προσεχώς θα λάβει επίσημη θέση για τη συγκεκριμένη επένδυση. Πάντως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήδη ο κύκλος της συζήτησης έχει διευρυνθεί και τις αρνητικές απόψεις τους επί του έργου καταθέτουν αρκετοί άνθρωποι, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κατάγονται καν από τη Σαμοθράκη.