Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της “Άρσις Transit”, ανέβασαν στη σκηνή τις εμπειρίες τους

Παντρεύοντας την τέχνη με τις στατιστικές και τις βιωματικές τους εμπειρίες, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες της “Άρσις Transit” στην Αλεξανδρούπολη, δημιούργησαν μία lecture performance την οποία παρουσίασαν ενώπιον του κοινού προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση.

Όλα αυτά, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του κου Γιώργου Ζαμπουλάκη καθώς η παράσταση προέκυψε από τη συνεργασία της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων “Άρσις Transit” με το Ερευνητικό Θέατρο Θράκης. Όπως εξήγησαν, τόσο ο σκηνοθέτης, όσο και η Συντονίστρια της Δομής Δώρα Παπαδόπουλου, η συνεργασία ξεκίνησε αρχικά ως μία δράση κοινωνικοποίησης των προσφυγόπουλων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αλεξανδρούπολη και ως την επανένωση τους με τις οικογένειες τους, ωστόσο χαρακτηρίστηκε ως “ευχής έργο”, το ότι αυτή η δράση κατέληξε και σε ένα όμορφο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Ένα αποτέλεσμα “γροθιά στο στομάχι” καθώς το πάντρεμα της τέχνης του θεάτρου με τα στατιστικά στοιχεία που μέσω αυτής παρουσιάστηκαν δραματοποιημένα, έφεραν τους θεατές αντιμέτωπους με μία πραγματικότητα που οι περισσότεροι εξ ημών “βλέπουμε μόνο στις ειδήσεις”, αλλά τελικά οι φορείς της είναι οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, όπως είναι τα παιδιά της “Άρσις Transit”.

Άλλωστε, το να είναι και να νιώθουν αυτά τα παιδιά, ως “παιδιά της διπλανής μας πόρτας”, είναι απόλυτη προτεραιότητα της Δομής, η οποία εκτός από τα διαδικαστικά της επανένωσης, επιδιώκει τα παιδιά να γνωρίζουν την κοινωνική πραγματικότητα της Αλεξανδρούπολης και κατ’επέκταση της Ευρώπης, αφού ο τελικός προορισμός τους είναι συνήθως κάποια χώρα της γηραιάς ηπείρου.

Όπως εξήγησε και στους παριστάμενους η κα Παπαδόπουλου, η “Άρσις Transit” είναι η δεύτερη Δομή Φιλοξενίας προσφύγων της “Άρσις” που λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη από το 2016 -καθώς προϋπήρχε άλλη μία από το 2011- και υλοποιεί προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παράσταση έγινε στον υπαίθριο χώρο της Δομής, που βρίσκεται στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 34 στην Αλεξανδρούπολη και όσοι την παρακολούθησαν, εκτός από το να γνωρίσουν το προσωπικό και τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτήν, είχαν την ευκαιρία να δηλώσουν και την πρόθεσή τους για εθελοντική προσφορά στη Δομή.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, επίσης, συμμετείχαν στην παράσταση και οι ηθοποιοί του ΕΘΘ, με την κα Καίτη Μακρή να σημειώνει το γεγονός ότι οι ανηλικοι “ηθοποιοί” που παρακολουθούν το Σχολείο του ΕΘΘ αποκόμισαν μια πολύ σημαντικη εμπειρία από τη συναναστροφή τους με τους πρόσφυγες της Αρσις.

Την παράσταση παρακολούθησαν εκπρόσωποι αρκετών φορέων της πόλης, ενώ ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος εκπροσωπήθηκε διά της συζύγου του.