Στη Θράκη περιοδεύει ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές – Όσα είπε για το μέλλον του Οργανισμού

Το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν πρόκειται να αποζημιώνει για καταστροφές που δεν προβλέπονται από το κανονισμό του, επεσήμανε μιλώντας στο “R” ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές.

Ο φακός του “R” συνάντησε τον κο Κουρεμπέ στο τέλος της πρώτης ημέρας της περιοδείας του στη Θράκη, κατά την οποία είχε επισκεφθεί το Τυχερό, το Διδυμότειχο και τη Βύσσα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή σε συνάρτηση πάντα με τη λειτουργία των τοπικών υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ.

Μεταξύ άλλων, ο κος Κουρεμπές επεσήμανε ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε μία διαδικασία ανασύνταξης και αλλαγής κανονισμού ο οποίος μάλιστα το φθινόπωρο θα τεθεί σε διαβούλευση και εν συνεχεία σε ισχύ. Δράττοντας την ευκαιρία περί αλλαγής κανονισμού, ο κος Κουρεμπές τόνισε ότι το έλλειμμα των 4 δις € που σήμερα παρουσιάζει ο Οργανισμός οφείλεται κατά κύριο λόγο στις “κατά περίπτωση” αποζημιώσεις που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, για να υπογραμμίσει ότι αυτή είναι μία πρακτική που ανήκει πλέον στο παρελθόν οριστικά.

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του, στο βίντεο που ακολουθεί, το ασφάλιστρο που πληρωνουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ και εισπράττουν εν είδη αποζημίωσης όποτε παρίσταται ανάγκη, αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες φυσικές καταστροφές που ορίζονται στον κανονισμό του. Ως εκ τούτου, οι αποζημιώσεις αφορούν μόνον αυτές και τίποτα περισσότερο, ει δε μη το ισοζύγιο του καθίσταται αρνητικό.

Πάντως, στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο να προστεθούν και νέες περιπτώσεις για τις οποίες θα αποζημιώνονται οι αγρότες, ενώ κάποιες πιο ειδικές ίσως να αποτελεσουν ξεχωριστές κατηγορίες για τις οποίες όμως ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να πληρώνει μεγαλύτερο ασφάλιστρο προκειμένου να επωφεληθεί αποζημιωσης εάν παραστεί ανάγκη.

Ο κος Κουρεμπές πάντως είπε ότι “στόχος είναι να υπάρχει ένας βασικός κορμός αποζημιώσεων  με βάση το ασφάλιστρο” ενώ συγκρίνοντας τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ με αυτές που υποσχόνται ή/και που δίνουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, το χαρακτήρισε ως πολύ υψηλότερο.

Δείτε τη συνέντευξη του κου Κουρεμπέ στο reportal.gr