Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος του άνδρα

Η επίπτωσή του στην Ευρώπη ανέρχεται περίπου στα 120 νέα περιστατικά ανά έτος σε 100.000 άνδρες. Λόγοι για την αύξηση του καρκίνου του προστάτη είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου και η ευαισθητοποίηση των ανδρών, οι οποίοι αναζητούν πλέον τους ουρολόγους για τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Η έγκαιρη διάγνωσή του οδηγεί και σε έγκαιρη και σωστή θεραπεία Η μοντέρνα χειρουργική συνεπικουρούντων των εξελίξεων στην ογκολογία και την ακτινοθεραπεία έχει ως αποτέλεσμα η νόσος αυτή, σε μεγάλο βαθμό πλέον, να μη μπορεί να καταστεί βροτολοιγός για τους άνδρες.

Αλλά και σε κατάσταση προχωρημένης νόσου η ιατρική διαθέτει φαρμακευτικά εργαλεία τα οποία οδηγούν σε ύφεση της νόσου για μεγάλο χρονικό διάστημα και δίνουν έτσι τη δυνατότητα σε πολλούς άνδρες να αγγίξουν το αναμενόμενο προσδόκιμο και να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής. Αποτέλεσμα αυτού είναι μια αύξηση του επιπολασμού της νόσου στον ανδρικό πληθυσμό, πράγμα που οδηγεί σε καταστάσεις ευνουχοαντοχής της νόσου και έτσι σε νέες θεραπευτικές  προκλήσεις. Η εξέλιξη νέων φαρμάκων δίνει απάντηση και σε αυτό το στάδιο της νόσου.

Μια άλλη ουρολογική πρόκληση είναι η αύξηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, κύρια αιτία της οποίας είναι το κάπνισμα. Η αύξηση των γυναικών που καπνίζουν οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση του καρκινώματος της ουροδόχου κύστη και στο γυναικείο φύλο στα τελευταία 30 χρόνια. Η ύπαρξη αίματος στα ούρα είναι το κύριο σύμπτωμα αυτής της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωσή της και η σωστή αντιμετώπισή της οδηγεί στους περισσότερους ασθενείς σε πλήρη ίαση.

Ένα άλλο ουρολογικό πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα μας είναι η αύξηση της στυτικής δυσλειτουργίας τα τελευταία έτη. Το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και η κατάθλιψη, η ανεργία και η έλλειψη αυτοεκτίμησης, που πηγάζουν από την οικονομική κρίση είναι οι κύριες αιτίες προσβολής του στυτικού μηχανισμού του ανδρός και εγκαθίδρυσης μιας στυτικής ανικανότητας.

Στο πλαίσιο του 17ου Συμποσίου της Ελληνο-Γερμανικής Ουρολογικής Εταιρείας, που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη επιστήμονες από τη Γερμανία και την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες αναφορικά με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση αυτών και άλλων ουρολογικών παθήσεων.

29 Ιουνίου- 02 Ιουλίου 2017 στο Hotel Astir στην Αλεξανδρούπολη

 

Αν. Καθ. Χρήστος Αθ. Καλαϊτζής
Δ/ντής Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής Δ.Π.Θ
Πρόεδρος Ελληνο-Γερμανικής Ουρολογικής Εταιρείας