Η Άρσις Transit συνεργάζεται με το Ερευνητικό Θέατρο Θράκης και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό

H ARSIS Transit Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Ερευνητικό Θέατρο Θράκης παρουσιάζουν την θεατρική παράσταση «Transit Project», την Τετάρτη 28 Ιουνίου και ώρα 20:00 στον υπαίθριο χώρο της Άρσις (Κωνσταντινουπόλεως 34).

Το “Transit Project” αποτελεί μια lecture performance και απευθύνεται στο κοινό της Αλεξανδρούπολης με στόχο την ενημέρωση/ευαισθητοποίηση των πολιτών για το κοινωνικό πλαίσιο, τη δράση και το σκοπό της Άρσις.

Κεντρική ιδέα είναι η έννοια του transit. Το «πέρασμα», δηλαδή, από την Ασία στην Ευρώπη, γεωγραφικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, οι άνθρωποι – οι ανήλικοι πρόσφυγες, οι αποσκευές τους, οι ιστορίες τους, το διάστημα της παραμονής τους στην Ελλάδα, η αναμονή και η προετοιμασία για το νέο ξεκίνημα. Τί παίρνουν μαζί τους και τί αφήνουν πίσω -εκεί αλλά και εδώ-, πως επηρεάζονται από την αλληλεπίδραση με το προσωπικό της δομής και την τοπική κοινωνία, αλλά και πως εκείνοι διαμορφώνουν μια νέα συνθήκη για την κοινωνία αυτή. Οι σχέσεις που δημιουργούνται σε ένα χρονικά ορισμένο διάστημα, πως διαμορφώνονται από τις ιστορίες όλων αυτών των ανθρώπων και πως τελικά καθορίζουν το μέλλον.

Η Μεταβατική (transit) Δομή φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους, από την ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωσή Υποστήριξης Νέων, συνολικής χωρητικότητας 25 ατόμων, 5-18 ετών, λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη από το Σεπτέμβριο του 2016.

Η διάρκεια παραμονής των ανηλίκων προσδιορίζεται στους 6-12 μήνες και στο διάστημα αυτό παρέχονται στέγη, τροφή, είδη ένδυσης, υπόδησης, υγιεινής, ενώ καλύπτονται οι ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες. Ειδικευμένο προσωπικό προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική εκπροσώπηση και παιδαγωγική πλαισίωση. Τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο, συμμετέχουν σε παιδαγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες εντός και εκτός του ξενώνα, ώστε να επιτυγχάνεται η κοινωνική τους ενσωμάτωση, στο πλαίσιο της εξοικείωσής τους με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Βασική επιδίωξη της δομής είναι, ακόμη, η καθημερινή συνεργασία με εντόπιους επαγγελματίες για την κάλυψη των αναγκών της σε αγαθά και παροχές, με στόχο να συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Το Ερευνητικό Θέατρο Θράκης είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος και αυτοχρηματοδοτούμενος πολιτιστικός οργανισμός με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Θράκη με έδρα την Αλεξανδρούπολη. 
Τα τελευταία οχτώ χρόνια το ΕΘΘ με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γ. Ζαμπουλάκη “συνομιλεί” με το κοινό της Θράκης παρουσιάζοντας μεγάλα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, με παραστάσεις υψηλής αισθητικής και ιδεολογικής συνέπειας που τοποθετούν το θέατρο στο κέντρο της κοινωνικής διαβούλευσης.

Συντελεστές:

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζαμπουλάκης

Κείμενα: Νίκος Χατζόπουλος

Βίντεο -Μοντάζ: Θεόφιλος Γεροντόπουλος

Συμμετέχουν:

Γιώργος Δεληγεωργάκης

Μαριέττα Λαυρεντάκη

Βικτώρια Καρυπίδου

Καίτη Μακρή

Αλεξάνδρα Στεργιάννη

Οι Μαθητές του Σχολείου του Ερευνητικού Θεάτρου Θράκης:

Αλεξάνδρα Κοτανίδου

Κωσταντής Μπίτσης

Μαρία Φωτιάδου

Δημήτρης Σίμογλου

Απόστολος Στεργιάννης

Και οι ωφελούμενοι και το προσωπικό της Άρσις Transit Αλεξανδρούπολης

Υπεύθυνες προγράμματος: Δώρα Παπαδοπούλου, Βάνα Πέππα

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Accommodation and assistance to asylum seekers and relocation candidates» (κωδικός έργου: GRC01/2017/0000000077/000) και χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.