Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου – “Βροχή” τα εξώδικα σε στάνες, στάβλους και κοτέτσια

Αντιμέτωπο με μια δύσκολη κατάσταση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι και στο νομό Έβρου, καθώς είναι και αυτοί “θύματα” της εξόρμησης που κάνουν στην ύπαιθρο δικαστικοί επιμελητές εντεταλμένοι της εταιρίας που έχει αναλάβει την ειδική εκκαθάριση της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.

Τα εξώδικα που μοιράζονται ακόμη και σε στάβλους ή και σε στάνες, ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι πρέπει να αποπληρώσουν δάνεια που είχαν λάβει από την πρώην ΑΤΕ εντός μίας εβδομάδας, διαφορετικά το ποσό θα βεβαιωθεί στη ΔΟΥ.

Αν αυτό συμβεί -αν το ποσό βεβαιωθεί στη ΔΟΥ δηλαδή- τότε οι οφειλέτες υφίστανται διπλή ζημία καθώς από τη μία δεν θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα, αλλά το χειρότερο είναι ότι θα δεσμευτούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα εν λόγω δάνεια -για τον Έβρο τουλάχιστον- είχαν δοθεί το 2008 λόγω των πλημμυρών που είχαν πλήξει τότε την περιοχή.

Μιλώντας στο “R”, ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ), Βάκης Τσιομπανίδης, επιβεβαιώνει κατ’ αρχήν την παραλαβή των εξωδίκων και σημειώνει ότι “το ερώτημα είναι γιατί δεν πήγαν στο δημόσιο ταμείο με την λήξη τους και έφτασαν σε σημείο να υπερδιπλασιαστούν όλα και αν είναι νόμιμο αυτό την στιγμή που ο εγγυητής έχει συμφωνήσει εγγύηση για το ύψος του δανείου και όχι για το τριπλάσιο με τα πανωτόκια”.

Με άλλα λόγια οι οφειλέτες βλέπουν ότι χρωστούν πολύ περισσότερα χρήματα από το αρχικό κεφάλαιο το οποίο είχαν λάβει ως δάνεια, ενώ ήδη σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι απειλούν με κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει ρύθμιση της κατάστασης.

Το ΑΚΚΕΛ πάντως, ήδη ετοιμάζει “απαντητικό” εξώδικο στην εταιρία που στέλνει αυτά τα εξώδικα στους οφειλέτες της πρώην ΑΤΕ, ενώ έχει στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό και σε αρμόδιους υπουργούς.