Θα ξανάρθει το φθινόπωρο στη Θράκη ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ

Το γεγονός ότι θα ξαναβρεθεί στη Θράκη το προσεχές φθινόπωρο ανακοίνωσε στο Λύκειο του δήμου Αρριανών ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στην ομιλία που έκανε μετά το ιφτάρ στο οποίο παρακάθισε μαζί με τη συζύγο και την υπόλοιπη συνοδεία τους, ο κος Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας και μεταξύ άλλων, είπε: “Αποφασίσαμε την 5η σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκία-Ελλάδας, να την πραγματοποιήσουμε το Φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη. Με αυτή την αφορμή πρώτα ο Θεός, το φθινόπωρο θα έχουμε την ευκαιρία για μια ακόμη φορά να επισκεφτούμε την Ελλάδα και την περιοχή εδώ

Στο ιφτάρ του Λυκείου ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέληξε αφού προηγουμένως είχε επισκεφτεί το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως στην Κομοτηνή (στη συνοικία Κιρ Μαχαλλά) και το τουρκικό προξενείο. Στο ιφτάρ του Λυκείου συναντήθηκε και με την σύζυγό του Σεμιχά η οποία ακολούθησε διαφορετικό πρόγραμμα, επισκεπτόμενη τον επονομαζόμενο σύλλογο τουρκικής νεολαίας στην Κομοτηνή.

Το ιφτάρ του Λυκείου προσέλκυσε το ενδιαφέρον χιλιάδων κατοίκων της μουσουλμανικής μειονότητας της Κομοτηνής, οι οποίοι υποδέχθηκαν το ζεύγος Γιλντιρίμ και όλη την κουστωδία των υπουργών και των επιτελών, ζητωκραυγάζοντας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δε, ήταν πολλές οι φορές που το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Στα “plus” της οργάνωσης στο Λύκειο να προσθέσουμε και το autocue με δύο οθόνες, από το οποίο ο Γιλντιρίμ διάβαζε την ομιλία του.

Στο πέρας του ιφτάρ και της ομιλίας, ο Τούρκος αξιωματούχος συμμετείχε σε ναμάζι (προσευχή) στοο τζαμί των Αρριανών και πριν από αυτό είχε δει για λίγο τον δήμαρχο Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, παρόντος και του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.

Οι Αμανατίδης – Γιλντιρίμ μάλιστα αντάλλαξαν και αναμνηστικά δώρα: ο μεν Γιλντιρίμ προσέφερε στον Αμανατίδη ένα κομπολόι προσευχής, ο δε Αμανατίδης ένα κομποσκοίνι από το Άγιο Όρος και μία κόκκινη γραβάτα.

Μετά το ναμάζι, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συμμετείχε στο τελευταίο δείπνο της παραμονής του στα Αρριανά και αποχώρησε από τον οικισμό λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα της Τρίτης, με προορισμό το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και τελικό προορισμό την Τουρκία.