«Υπερπαραγωγή» Η υποδοχή του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος προσγειώθηκε εκεί με ιδιωτική πτήση προκειμένου να φτάσει στην Κομοτηνή όπου έκανε ιδιωτική επίσκεψη στην οποία έδωσε έντονο θρησκευτικό χρώμα.

Στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο κος Αμανατίδης χαιρέτισε την επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου και χαρακτήρισε τη Θράκη ως πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων.

Την ίδια δήλωση έκανε και από την Κομοτηνή ο Έλληνας υφυπουργός και συγκεκριμένα από τη μονάδα επεξεργασίας κερασιού του Λεβέντ Σαδίκ όπου επρόκειτο να φτάσει και ο Μπιναλι Γιλντιρίμ. Αυτό όμως δεν συνέβη και τη ματαίωση της επίσκεψης ανακοίνωσε ο κος Αμανατίδης σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχε με τον Γιλντιριμ αφού αφίχθησαν στην Κομοτηνή με το ίδιο αυτοκίνητο. Σε αυτή τη διαδρομή -είπε ο κος Αμανατίδης- οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μάλιστα σε ένδειξη καλής θέλησης o Γιλντιρίμ χάρισε το κομπολόι του στον Έλληνα υφυπουργό.

Οι Γιλντιρίμ και Αμανατίδης επισκέφθηκαν από κοινού το τέμενος της οδού Φιλιππουπόλεως στην Κομοτηνή και στη συνέχεια ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκέφθηκε το Τουρκικό Προξενείο.

Εν τω μεταξύ, στην Κομοτηνή είχε φτάσει νωρίτερα και η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού Σεμιχα με διαφορετική πτήση από αυτή του συζύγου της. Η κα Γιλντιριμ επισκέφθηκε τον επονομαζόμενο σύλλογο τουρκικής Νεολαίας όπου παρακολούθησε ένα πρόγραμμα παραδοσιακών χορών και μια έκθεση με είδη λαϊκής Τέχνης.

Τελικός προορισμός τόσο της κύριας όσο και του Μπιναλι Γιλντιριμ ήταν το χωριό Λύκειο του Δήμου Αρριανών για συμμετοχή σε ιφτάρ (=το δείπνο των μουσουλμάνων στο τέλος κάθε ημέρας κατ τη διάρκεια της νηστείας του ραμαζανιού).