Περίπου 45 χρόνια πίσω γύρισε το ημερολόγιο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, πριν από μερικές ημέρες όταν υποδέχτηκε στο ναό της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα το τέως βασιλικό ζεύγος Κωνσταντίνο και Άννα Μαρια Γλυξμπουργκ, οι οποίοι βρέθηκαν εκεί για να προσκυνήσουν το σκήνωμα της Αγίας Ελένης.
Ο προεξάρχων της Εκκλησίας της Ελλάδας προσφώνησε το ζεύγος με τους τίτλους που έφεραν ΠΡΙΝ από το 1973, και δεήθηκε «υπέρ των δούλων του Θεού Κωνσταντίνου και Αννης-Μαρίας των Βασιλέων και Παύλου του Βασιλόπαιδος».
Τους προσφώνησε δε, ως Μεγαλειότατο και Μεγαλειοτάτη, ενώ τους υποδέχθηκε σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό που αφορά τους βασιλείς.
Για την ιστορία να πούμε ότι η Βασιλεία στην Ελλάδα καταργήθηκε αρχικά το 1973 επί Χούντας και επί της ουσίας το 1974 μετά τη Μεταπολίτευση και έκτοτε το πολίτευμα της χώρας είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία, με βάση τα οριζόμενα από την ελληνική νομοθεσία (και την κοινή λογική) αποτελούν το ΤΕΩΣ βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας και η προσφώνησή τους με αναντοίστιχους χαρακτηρισμούς προφανώς εκθέτει τους εκφέροντες αυτούς και εν προκειμένω τον Μητροπολίτη Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Σημειωτέον, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Ιερώνυμου να προτιμά όποιο πολίτευμα του αρέσει, αλλά είναι υποχρέωσή του, όταν εκφέρει δημόσιο λόγο, να πράττει δεόντως και όχι κατά το δοκούν.
Εκτός αν, στην Εκκλησία της Ελλάδος θεωρούν δεδομένο ότι κάθε πολίτης αυτής της χώρας μπορεί να επιλέγει το πολίτευμα που του αρέσει και να δρα ωσάν αυτό να είναι σε ισχύ. Όστις πράττει αναλόγως πάντως, οφείλει να (ανά)γνωρίζει -τουλάχιστον- ότι εκτίθεται.
Τον πολιτικό προσανατολισμό του κ.κ.μ Ιερώνυμου, ανέδειξε σε σχετικό ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών (εδώ)