Με πίνακες εθελοντών “στολίστηκε” η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης

Όμορφες πινελιές -στην κυριολεξία- διαθέτει πλέον η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, την οποία κοσμούν πίνακες ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν μέλη της Καλλιτεχνικής Ομάδας του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Οι πίνακες αναρτήθηκαν στους φρεσκοβαμμένους τοίχους της κλινικής, η οποία απέκτησε και νέα κρεβάτια χάρη σε δωρεά που έκανε προς αυτήν η Μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης.

Και οι δύο δωρεές (του δήμου και της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης) παρουσιάστηκαν σε μία μικρή τελετή που έγινε στην Κλινική στην οποία βρέθηκαν οι κυρίες που φιλοτέχνησαν τα έργα, ο διοικητης του νοσοκομείου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο π. Ειρηναίος Λαφτσής ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης καθώς και οι δύο διευθυντές της κλινικής η κα Μαρία Σαμακουρή και ο κος Γιώργος Καφαλής.

“Η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης” σχολίασε μεταξύ άλλων ο κος Δημήτρης Αδαμίδης, αφού βεβαίως ευχαρίστησε τους φορείς που συνήργησαν στη δωρεά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κα Μαρία Σαμακουρή, η οποία τόνισε ότι “ο Έβρος αποτελεί πρότυπο παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών” εξηγώντας ότι η κλινική μπορεί να έχει 22 κρεβάτια, όμως σε αυτά δεν γίνεται μόνιμη νοσηλεία, αλλά περιοδική – δηλαδή οι νσηλευόμενοι βρίσκονται εκεί μόνον όταν εκδηλώνουν κρίσεις. Παρόλα αυτά όλοι οι ψυχιατρικοί ασθενείς του νομού παρακολουθούνται από τις εννέα εξωνοσοκομειακές δομές που έχει υπό την ευθύνη της η κλινική, μεταξύ των οποίων και η Κινητή Μονάδα που περιδιαβαίνει το νομό από άκρου εις άκρον (και της Σαμοθράκης συμπεριλαμβανομένης).

Η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης καλύπτει στο 100% και τις ανάγκες του νομού Ροδόπης, ενώ η “διπλή” διεύθυνση οφείλεται στη διττή της υπόσταση αφού εκεί συλλειτουργούν η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική (με διευθύντρια την κα Σαμακουρή, η οποία διευθύνει και την αντίστοιχη Παιδοψυχιατρική), και η Ψυχιατρική Κλινική του ΕΣΥ (με διευθυντή τον κο Καφαλή).

Και αυτή η χωρίς συγκρούσεις συν-διεύθυνση είναι σπάνια για τα νοσοκομειακά δεδομένα της Ελλάδας, ενώ η Κλινική είναι περήφανη και για τους δύο κήπους της που έχουν δημιουργηθεί και διατηρούνται με τη φροντίδα και την προσωπική εργασία του κου Καφαλή. Ενίοτε οι κήποι εξυπηρετούν και σκοπούς εργασιοθεραπείας για τους νοσηλευόμενους, όμως σίγουρα η ύπαρξη τους συντελεί στην βελτίωση της εικόνας του περιβάλλοντος χώρου “που είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους, είτε πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο”, όπως είχε παρατηρήσει νωρίτερα η κα Σαμακουρή ερωτώμενη για το αν και πως ο χώρος -γενικά- επιδρά στην κατάσταση των ασθενών. Χαρακτηριστικά η κα Σαμακουρή είπε πως “στους ψυχικά πάσχοντες, η ασθένεια αφορά ένα μέρος του ψυχικού τους κόσμου, αλλά υπάρχει και ένα άλλο το οποίο διαπραγματεύεται επί ίσοις όροις με την πραγματικότητα” συνεπώς με τον τρόπο αυτό αιτιολόγησε τη “χρησιμότητα” του εξωραϊσμού της κλινικής με τους πίνακες που προσέφεραν οι εθελόντριες.

Εν τω μεταξύ, η κα Σαμακουρή διευκρίνισε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ως έναν βαθμό την αύξηση των ψυχικών διαταραχών του φάσματος της κατάθλιψης, όμως γενικότερα ο φόρτος εργασίας της κλινικής έχει αυξηθεί – πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτήν προσέρχονται περισσότεροι ασθενείς.

Κλείνοντας δε, είπε πως “Οι ψυχικές διαταραχές επιφέρουν στους ανθρώπους που τις έχουν πολύ μεγάλο πόνο” και ότι κατά την εκτίμηση της “ένας άνθρωπος με ψυχική διαταραχή, δεν δεν μπορεί να είναι ελεύθερος”.