Εν μέσω εντάσεων η σύσκεψη για την ευλογιά στην Π.Ε. Έβρου – Ποιοι αντιδρούν και γιατί

Ανέβηκαν οι τόνοι στο κτίριο της Π.Ε. Έβρου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε με αφορμή το καταγεγραμμένο κρούσμα ευλογιάς στην Τουρκία, σε απόσταση μόλις 14 χιλιομέτρων από το Δέλτα του Έβρου.

Η σύσκεψη προκλήθηκε με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών και στόχο την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τα βήματα που θα ακολουθηθούν ώστε να αποφευχθεί η “είσοδος” της νόσου στην Ελλάδα, η οποία έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής στο παρελθόν.

Η ατμόσφαιρα πυροδοτήθηκε όταν αποχώρησε από τη σύσκεψη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ν. Έβρου Κώστας Δουνάκης, καθώς το αίτημα του για εμβολιασμό των αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα, δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος. Θεωρώντας δε, ότι τα μέτρα που προτείνονται έχουν κριθεί ως μη αποτελεσματικά στο παρελθόν, ο κος Δουνάκης αποχώρησε από τη σύσκεψη.

Απαντώντας στην ένσταση Δουνάκη, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜ-Θ Αχιλλέας Σαχπατζίδης ξεκαθάρισε πώς ο εμβολιασμός των ζώων στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται μόνο κατά περίπτωση και υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κι όλα αυτά γιατί “η κτηνιατρική δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως ιατρική επιστήμη, αλλά και ως οικονομική”, όπως είπε ο κος Σαχπατζίδης και εξήγησε ότι η Ε.Ε. αποφεύγει εμβολιασμούς διότι ρίχνουν την τιμή των ζώων και των ζωικών παραγώγων στις συναλλαγές της με τρίτες χώρες.

Παρόλα αυτά, είπε ο κος Σαχπατζίδης η ετοιμότητα των υπηρεσιών είναι επαυξημένη όμως κι αυτό έρχεται σε απόλυτη συνάρτηση με τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η υπηρεσία σε προσωπικό και σχολίασε ακόμη ότι η κατάσταση των υπηρεσιών είναι χειρότερη σε σχέση με αυτή στην οποία βρίσκονταν όταν είχαν ξεσπάσει οι προηγούμενες μεγάλες επιζωωτίες.

Ετοιμότητα να συνδράμει και να συνεργαστεί στην όποια προσπάθεια ανάσχεσης της νόσου, δήλωσε και ο δήμος Αλεξανδρούπολης διά του αντιδημάρχου Φερών Νίκου Γκότση, αν και το μεγαλύτερο μέρος της σύσκεψης παρακολούθησε και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης.

Στο δικό του σχόλιο, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς συμπεριέλαβε το χρόνιο και χρονίζον αίτημα της περιοχής για επαναλειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα, το οποίο παραμένει ανενεργό παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Τουρκία ενημέρωσε για το κρούσμα της νόσου την 1η Ιουνίου, αν και το είχε εντοπίσει στις 17 Απριλίου καθώς επίσης και το γεγονός ότι από την προηγούμενη επέλαση της ευλογιάς ο Έβρος έχασε 42.000 πρόβατα, ενώ η -επίσης πρόσφατη- οζώδης δερματίτιδα θανάτωσε 5.000 βοοειδή.