Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης φιλοξενεί έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη

Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης φέτος γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυση του. Τον Ιούνιο του 2007 μία ομάδα ανθρώπων, τους οποίους ένωσε το κοινό τους ενδιαφέρον και αγάπη για την καλλιτεχνική φωτογραφία ίδρυσε το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη η έκθεση φωτογραφίας του Παύλου Κοζαλίδη με τίτλο “Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα”.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες με θέμα τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής που κατοικούν ακόμη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στις χώρες Τουρκία, Γεωργία, Ουκρανία και Ρωσία. Στις εικόνες του, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του, αιχμαλώτισε με διάχυτη ευαισθησία και εμφανή τρυφερότητα την καθημερινή ζωή τους, τα ήθη και έθιμα που διατηρούν ακόμα και σήμερα, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της συγκίνησής του και της άρτιας σύνθεσης του κάδρου του.

Ο ίδιος αφηγείται: “Θυμάμαι στο πρώτο μου ταξίδι από την Τυφλίδα, ένα κρύο πρωινό να μπαίνω σε ένα παλιό και ταλαιπωρημένο Ρωσικό λεωφορείο γεμάτο με πρόσωπα Γεωργιανά, Ποντιακά, Ρωσικά και Αμπχαζιανά. Μας πήρε όλη την ημέρα να φτάσουμε σε ένα χωριό στο πουθενά, βυθισμένο στο σκοτάδι, που το φώτιζε μόνο η πανσέληνος. Δεκάδες σκεπές φτιαγμένες από λαμαρίνα, να λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Πριν κατεβώ από το λεωφορείο, οι ντόπιοι άρχισαν να καυγαδίζουν μεταξύ τους για το ποιος θα με φιλοξενούσε στο σπίτι του. Θυμάμαι να ντρέπομαι να ρωτήσω για φαγητό. Όταν με ρωτούσαν αν ήθελα τσάι ή καφέ, μου γέμιζαν ένα τραπέζι με ψωμί, τυριά, μέλι, μαρμελάδες, λουκάνικα, ό, τι είχαν στο σπίτι τους. Ποτέ δεν είχα γνωρίσει τέτοια φιλοξενία, τέτοια αρχοντιά. Εγώ πάντα προτιμούσα να κάθομαι στο σπίτι του παπά, λόγω του ότι εκείνος γνώριζε τι γινόταν στην ευρύτερη περιοχή. Γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες, γενικά κοινωνικές εκδηλώσεις, τελευταία έθιμα που διατηρούσαν όσοι είχαν απομείνει. Είμαι τυχερός που άκουσα στα μακρινά μέρη του Καυκάσου τη μητρική γλώσσα της γιαγιάς μου, τα ποντιακά και γνώρισα τέτοιους ανθρώπους με τόση ανθρωπιά και που με αυτό το μαγικό κουτί που κουβαλάω, μου δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστώ κάποιες περασμένες μικρές στιγμές, μαζί σας.”

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν, παρουσία του καλλιτέχνη, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 στις 20:30, στην Art Gallery (Πεζόδρομος οδού Σκρα, Αλεξανδρούπολη). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου 2017 και θα είναι ανοικτή για το κοινό όλη την εβδομάδα και τα Σαββατοκύριακα, από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ.

Εγκαίνια: 17 Iουνίου 2017, 20:30
Διάρκεια: 17 Iουνίου 2017 – 27 Iουνίου 2017
Τοποθεσία: Art Gallery (Πεζόδρομος οδού Σκρα, Αλεξανδρούπολη)
Είσοδος Ελεύθερη