Αντεγκλήσεις Μιχαηλίδη – Λαμπάκη με θέα… τη θάλασσα και φόντο τη χερσαία ζώνη του λιμανιού

Ένας ακόμη γύρος αντεγκλήσεων ξεκίνησε χθες μεταξύ του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΑΣΑ για την Αλεξανδρούπολη Παύλου Μιχαηλίδη και του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη.

Μήλον της έριδος αυτή τη φορά, ένα έγγραφο που κοινοποίησε ο κος Μιχαηλίδης και το οποίο κατά την άποψη του αποδεικνύει ότι η δημοτική αρχή δεν έχει πράξει τα δέοντα ώστε να αποκτήσει την κυριότητα της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού.

Συγκεκριμένα, ο κος Μιχαηλίδης σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, γράφει:

“Η δημοτική παράταξη της “ΑΝΑ.Σ.Α.” παρουσιάζει δημόσια, το από διμήνου υπ´ αριθμ.3133.6/28669/17/20-4-2017 Έγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας, προς την Αποκεντρωμένη διοίκηση της ΑΜΘ καθώς και τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. ΑΕ.), σύμφωνα με την οποία τους προτρέπει «να αποχαρακτηρίσουν όσες περιοχές δεν εξυπηρετούν ή δεν σχεδιάζεται να εξυπηρετήσουν λιμενικούς σκοπούς εφαρμόζοντας τη διαδικασία του άρθρου 21 του Ν. 2971/2001».

Από τα μέσα Ιουλίου του 2015, με ερωτήσεις προς το δημοτικό συμβούλιο και με συνεχή δελτία τύπου και συνεντεύξεις στα τοπικά ενημερωτικά μέσα, προσπαθήσαμε να φέρουμε στην επικαιρότητα το ζήτημα του παραλιακού μετώπου της Αλεξανδρούπολης, με ιδιαίτερη αναφορά στο τμήμα της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα.Ένας χώρος, άμεσα συνδεδεμένος με τον αστικό ιστό της πόλης και το χαρακτηρισμό της, ως παραλιακής.
Κυρίαρχο θέμα, αποτέλεσε η ανάγκη ουσιαστικής διεκδίκησης από πλευράς της δημοτικής αρχής, για την οριστική παραχώρηση του παραλιακού αυτού χώρου κάτω από τον Φάρο (από τον Άγιο Εύπλου μέχρι και το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων), τμήμα το οποίο σήμερα αποτελεί την δυτική χερσαία ζώνη του λιμένα και δυστυχώς ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ στον Οργανισμό Λιμένα και το ΤΑΙΠΕΔ.
Μάλιστα εγκαίρως και με συνέπεια, τότε είχαμε επισημάνει την ιδιομορφία που υπήρχε ως προς το συγκεκριμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς και συγκεκριμένα από τις 12/11/2012 που ο σημερινός δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, αντί της διεκδίκησης της οριστικής κυριότητας του παραλιακού μας, αποφάσισε και υπόγραψε μια προγραμματική σύμβαση με τον Ο.Λ.Α., αποδεχόμενος πως ο χώρος αυτός ανήκει στον Οργανισμό Λιμένα.
Πριν από μερικούς μάλιστα μήνες, ο ίδιος ακύρωσε την δική του προγραμματική σύμβαση με τον Ο.Λ.Α., προβαίνοντας στην σύναψη μιας νέας απλής παραχώρησης ΧΡΗΣΗΣ για διάστημα 13 ετών, αυτή την φορά αποδεχόμενος ως νέο ιδιοκτήτη το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ!!!
Μετά πλέον και τα νέα δεδομένα, τόσο ο κ.Λαμπάκης όσο και η διοίκηση του Ο.Λ.Α. Α.Ε. θα πρέπει άμεσα και δυνάμει του ανωτέρω Εγγράφου (αποτελεί κυριολεκτικά την τελευταία ευκαιρία), να προβούν κατόπιν συνεννοήσεως, στον αποχαρακτηρισμό της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα με σκοπό την οριστική παραχώρησή του στους δημότες και τον δήμο της Αλεξανδρούπολης.
Για το ίδιο σκοπό η δημοτική παράταξη της “ΑΝΑ.Σ.Α.”, έχει ζητήσει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ο.Λ.Α. και απομένει να καθορισθεί η κατάλληλη ημερομηνία”

Εις απάντηση των ισχυρισμών Μιχαηλίδη, εκδόθηκε απαντητική ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του δήμου Αλεξανδρούπολης, με τον τίτλο “Πάλι λάθος κατάλαβε ο κ. Μιχαηλίδης“. Στο κείμενο του δελτίου τύπου αναφέρεται ότι οι διεργασίες επί του θέματος δεν έχουν σταματήσει και ότι ο δήμος περιμένει τις αντίστοιχες ενέργειες του Οργανισμού Λιμένος προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

“Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προτρέπει στις 20/04/2017 τα λιμάνια της χώρας (τους Οργανισμούς Λιμένων) να επαναπροσδιορίσουν τους χώρους τους, να καθορίσουν τις χρήσεις τους και να εξομοιώσουν τα λάθη ή τις ασάφειες κλπ. που υπάρχουν μέσα σε αυτά. Αυτό θα οδηγήσει σε επανακαθορισμούς των χερσαίων ζωνών.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αναμένει την παρουσίαση των προβλημάτων και των νέων δεδομένων που ισχύουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, και παρακολουθεί πλήρως την όλη διαδικασία.

Έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση του Λιμένα και στους υπηρεσιακούς του Οργανισμού που εργάζονται για αυτό το θέμα, αναμένουμε την εισήγησή τους για τις τελικές προτάσεις που θα υποβληθούν, καθώς ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει παρουσιάσει ήδη όλο τον προγραμματισμό του και τον σχεδιασμό των ενεργειών του στην περιοχή, πάντα σε συνεννόηση με το λιμάνι.

Με τον ίδιο τρόπο που ψάχνει ο κ. Μιχαηλίδης, μπορεί να ανακαλύψει κάποιο έγγραφο του Υπουργείου Ενέργειας προς την ΔΕΗ Αλεξανδρούπολης ή του Υπουργείου Μεταφορών προς τον ΟΤΕ Αλεξανδρούπολης ή ακόμη του Υπουργείου Υγείας προς το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης δεν έχει παρέμβει. Ψάχνοντας ανακαλύπτεις τα δήθεν μεγάλα λάθη του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης. Είναι μεγάλο προσόν τελικά η ανάγνωση των εγγράφων. Ούτε αυτό μπορεί να κάνει πια ο κ. Μιχαηλίδης. Υπάρχει μεγάλο πεδίο για λογική και γνώση”

Πάντως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “R” εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα γίνουν για το θέμα δύο συναντήσεις στον Οργανισμό Λιμένος. Στη μία θα συμμετέχει εκπρόσωπος του δήμου και στην άλλη ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ.