Και οι Περιφερειάρχες στο μέτωπο κατά των Διοδίων – Τετραμερής συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

“Ραντεβού στη Σαλονίκη” έχουν αύριο Δευτέρα 12 Ιουνίου, οι Περιφερειάρχες των τεσσάρων Περιφερειών της βόρειας Ελλάδας, με κεντρικό θέμα την στάση που θα κρατήσουν στο ενδεχόμενο κατασκευής και λειτουργίας των 38 σταθμών διοδίων (20 πλευρικών και 18 μετωπικών) στην Εγνατία Οδό.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση θα συμμετάσχουν: ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης)

Να θυμίσουμε ότι της συνάντησης των Περιφερειαρχών είχε προηγηθεί συνάντηση των δημάρχων της Βόρειας Ελλάδας στην Καβάλα όπου και εκεί διαπιστώθηκε η ανάγκη αλλαγής της ΚΥΑ που ορίζει την κατασκευή των σταθμών διοδίων στα 38 σημεία. Κοινός τόπος όλων είναι πως τα διόδια λειτουργούν αντι-αναπτυξιακά και μάλιστα σε πολλά επίπεδα – από τον τουρισμό μέχρι τη μεταφορά προϊόντων εντός και εκτός χώρας.

Εν τω μεταξύ, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο voria.gr ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. Απόστολος Αντωνούδης εξέφρασε την εκτίμηση (;) ότι τα 20 πλευρικά διόδια δεν θα προλάβουν να λειτουργήσουν! Προφανώς, η εκτίμηση αυτή εγείρει ερωτηματικά για την γενικότερη πολιτική που ακολουθείται και την προχειρότητα με την οποία γίνονται οι οποίοι σχεδιασμοί, εν τούτοις η δήλωση του έχει ως εξής: «Εκτιμούμε ότι θα απαιτηθεί περίπου ενάμισι χρόνος για να μελετηθούν και να ωριμάσουν τα έργα αυτά, οι σταθμοί των πλευρικών διοδίων, αφού μόνο για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα απαιτηθούν περί τους οκτώ μήνες, ενώ είναι και το ζήτημα των απαλλοτριώσεων που ενδεχομένως θα απαιτηθεί να γίνουν. Στο διάστημα λοιπόν αυτό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν μετατραπεί οι μετωπικοί σταθμοί σε ηλεκτρονικούς – αναλογικούς, οπότε να μην χρειαστεί η εγκατάσταση των πλευρικών σταθμών διοδίων».