Παρουσιάστηκε το «Ευλαβικό Συναξάρι των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης» στην Αλεξανδρούπολη

Στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης στην Αλεξανδρούπολη έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου πονήματος που έχει προκύψει με μέριμνα της Μητρόπολης και τον τίτλο: «Ευλαβικό Συναξάρι των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης».

Η μνήμη των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά και για τη Σαμοθράκη αποτελεί μία γιορτή – σημείο αναφοράς την οποία τιμά με την παρουσία του πάντα ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.

Οι Πέντε Νεομάρτυρες έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη τους στον Χριστό το πλαίσιο της ελληνικής επανάστασης του 1821, ενώ παρεκκλήσι αφιερωμένο στη μνήμη τους υπάρχει και στη Μάκρη του Δήμου Αλεξανδρούπολης καθώς εκεί ήταν ο τόπος του μαρτυρίου τους.

Το «Ευλαβικό Συναξάρι των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης», περιλαμβάνει νέα στοιχεία για τη ζωή και το έργο τους, που έως τώρα δεν ήταν ευρέως γνωστά, ενώ διορθώνει και ορισμένα “λάθη”, όπως η χρονολογία του μαρτυρίου τους. Έως τώρα υπήρχε η θεώρηση ότι οι Άγιοι Πέντε μαρτύρησαν το 1835, αλλά η έρευνα απέδειξε ότι αυτό συνέβη το 1836.