Οι μεγιστάνες Κοπελούζος και Λιβανός στην Αλεξανδρούπολη – Στο επίκεντρο των επαφών το LNG

Η κατασκευή και λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχαν στην Αλεξανδρούπολη οι εφοπλιστές Δημήτρης Κοπελούζος και Πήτερ Λιβανός. Οι δύο μεγιστάνες ηγούνται των εταιριών Gastrade και Gaslog αντίστοιχα, που αποτελούν το επενδυτικό σχήμα που θα φέρει σε πέρας το σημαντικό ενεργειακό πρότζεκτ που θα εδράζεται μεν στην Αλεξανδρούπολη, αλλά αφορά την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Οι κ Κοπελούζος και Λιβανός έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με πολυμελείς ομάδες επιτελών τους, που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” με δύο διαφορετικά ληαρ τζετ. Πρώτος σταθμός τους ήταν το δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, όπου εκτός από τον κο Λαμπάκη, εκεί συνάντησαν τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Κώστα Χατζημιχαήλ.

Κατόπιν, όλοι μαζί έφτασαν στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, όπου είχαν μία σύντομη αλλά περιεκτική ενημέρωση από τον πρόεδρο του, Χρήστο Δούκα, για το προφίλ του λιμανιού που θα φιλοξενήσει το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ του LNG.

Όπως είπε ο κος Δούκας, οι δύο επιχειρηματίες εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι το πρότζεκτ θα προχωρήσει κανονικά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει και η αντίστοιχη πολιτική βούληση για την υλοποίηση του έργου.

Ο κος Δούκας ενημέρωσε τους “επισκέπτες” του ότι η στόχευση του ΟΛΑ κινείται σε τρία επίπεδα που είναι οι συνδυασμένες μεταφορές, ο θαλάσσιος τουρισμός και η ενέργεια, ενώ τους πληροφόρησε ότι το μάστερ πλαν του λιμανιού είναι σε διαδικασία κατάρτισης.

Σε αυτό το νέο μάστερ πλαν, που αντικαθιστά το παλαιότερο του 2007, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα ενεργειακά ζητήματα συμπεριλμβανομένου φυσικά και του προτζεκτ του LNG.

«Δεν έχουμε δικαίωμα ένα τέτοιο λιμάνι να μην μπορεί να εξυπηρετήσει όλο το φάσμα που απαιτούν τα ενεργειακά στην περιοχή», είπε μεταξύ άλλων ο κος Δουκάς, εξηγώντας παράλληλα ότι συμφωνήθηκε ενίσχυση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων μερών με εκατέρωθεν επισκέψεις και ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών.

Μάλιστα, οι κύριοι Κοπελούζος και Λιβανός κάλεσαν μέσω του κου Δούκα, στελέχη του Οργανισμού στις εγκαταστάσεις τους, ώστε να δουν από κοντά την υλοποίηση τέτοιων προτζεκτ όπως αυτό του LNG.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της έναρξης των εργασιών του έργου, ο κος Δούκας εκτίμησε ότι θα υπάρχει ωριμότητα στο δ’ τρίμηνο του 2017 και αφού έχουν γίνει σχετικές επαφές με τη Βουλγαρία (σ.σ. θυμίζουμε ότι η πλατφόρμα του LNG, θα διασυνδέεται με τον ελληνβουλγαρικό αγωγό IGB που θα ενώνει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα).

Όσο για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που έχουν εκφραστεί στην τοπική κοινωνία για το συγκεκριμένο έργο, ο κος Δούκας σημείωσε ότι και οι δύο εταιρίες υπηρετούν ούτως ή άλλως υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρτς, αλλά επίσης είναι και πολύ διαλλακτικές ώστε να λύσουν απορίες αλλά και να δώσουν λύσεις σε τυχόν προβλήματα. Επί των περιβαλλοντικών, ο κος Δούκας κατέθεσε και την προσωπική του άποψη υποστηρίζοντας ότι το δέον είναι να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος φορέας, ο οποίος θα ελέγχει “όσα γραφουν τα χαρτιά”, όπως ειπε χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψη των κυρίων Κοπελούζου και Λιβανού στην Αλεξανδρούπολη αν και διήρκησε μόλις τρεις ώρες, ερμηνεύεται ως έχουσα ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς εκτιμάται ότι η φυσική τους παρουσία ενισχύει τη σημαντικότητα της περιοχής στην ενεργειακή σκακιέρα των Βαλκανίων.