Άσχημα νέα για τους καρκινοπαθείς – Πλέον, δεν έχουν πρόσβαση στα “νέα” φάρμακα

Άσχημα νέα φέρνει για τους καρκινοπαθείς στην Ελλάδα ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (ν.4472) καθώς κάποια από τα άρθρα του συνιστούν τον αποκλεισμό τους από τα λεγόμενα “νέα” και καινοτόμα φάρμακα.

Ζητήσαμε περισσότερες εξηγήσεις επί του θέματος από το κο Λεωνίδα Χέλη που είναι ογκολόγος στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και μέλος του ΔΣ της Επαγγελματικής Ένωσης Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα απογοητευμένος από αυτή την εξέλιξη.

Όπως εξήγησε ο κος Χέλης, μέχρι πρότινος οι Έλληνες ασθενείς είχαν την ευκαιρία να προμηθεύονται φάρμακα σχεδόν ταυτόχρονα με τους κατοίκους του εξωτερικού λόγω του καθεστώτος “πρώιμης πρόσβασης”, το οποίο πλέον δεν ισχύει.

Εν τω μεταξύ, “πρόσβαση στο φάρμακο” σημαίνει ότι χορηγείται από τα ασφαλιστικά ταμεία και ότι οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πληρώνουν για να τα προμηθευτούν.

Με το νέο καθεστώς, ένα φάρμακο που παράγεται σήμερα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, στην Ελλάδα θα είναι διαθέσιμο σε τρία χρόνια. Τότε όμως το φάρμακο θα είναι παλιό, αν σκεφτεί κανείς ότι σε ειδικότητες όπως η ογκολογία, παράγεται τουλάχιστον ένα νέο φάρμακο κάθε χρόνο.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι όλη η περιγραφή δεν είναι θεωρητική, αφού δυστυχώς τα προβλήματα έχουν αρχίσει να προκύπτουν. Μία συγκεκριμένη ομάδα 100 γυναικών στην Ελλάδα, που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και υποβάλλονται σε μία καινοτόμα θεραπεία, αναγκάστηκαν να τη διακόψουν, καθώς ενημερώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ ότι το φάρμακο δεν μπορεί να χορηγηθεί έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον νέο νόμο.

Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολη υπάρχουν ήδη δύο περιστατικά που πλήττονται από τον νέο νόμο – το ένα αφορά μία νεαρή πάσχουσα από καρκίνο του μαστού η οποία τώρα υποβάλλει φάκελο λήψης “νέου” φαρμάκου, αλλά όπως φαίνεται το αίτημα της δεν θα εγκριθεί και το δεύτερο αφορά ασθενή με άλλου τύπου καρκίνο, που υποβάλλεται σε θεραπεία με καινοτόμο φάρμακο (σ.σ. και θεαματικά αποτελέσματα – όπως είπε ο κος Χέλης “σηκώθηκε από το κρεβάτι σε έναν μήνα”), αλλά δεν θα μπορέσει να την ολοκληρώσει γιατί δεν δεν θα εγκριθεί η συνέχισή της.

Οι προϋποθέσεις που θέτει ο νέος νόμος για τα φάρμακα έχουν ως εξής:

Για να επιτρέπεται στον ΕΟΠΥΥ να χορηγεί νέο φάρμακο, αυτό θα πρέπει:

Α) Να αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών μελών της ΕΕ

Β) Να μη κυκλοφορεί σε λιγότερο από εννέα χώρες μέλη της ΕΕ (πλην της Ελλάδας)

Γ) Τουλάχιστον οι μισές από τις χώρες στις οποίες κυκλοφορεί να έχουν Μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (σ.σ. Η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιον Μηχανισμό και η σύσταση του είναι εξαιρετικά χρονοβόρα).

Σύμφωνα με τον κο Χέλη, αυτές οι προϋποθέσεις καθιστούν απαγορευτική την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στα “νέα” φάρμακα, ενώ δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να καθιστά “λογική” την εφαρμογή τους. Ακόμη κι αν κανείς επικαλεστεί δημοσιονομικό όφελος, λέει ο κος Χέλης, είναι λάθος καθώς δεν μιλούμε για φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, αλλά για φάρμακα που απευθύνονται σε περιορισμένες ομάδες ανθρώπων. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάποιος ασθενής επιθυμεί, θα μπορεί να προμηθεύεται το φάρμακο πληρώνοντας το από την τσέπη του, αλλά πόσοι είναι σε θέση να πληρώνουν θεραπείες που κοστίζουν έως και 3000 € το μήνα για 2, 3 ή και περισσότερα χρόνια; 

Το θέμα πάντως αναμένεται να λάβει μεγαλύτερη έκταση τις επόμενες ημέρες καθώς πέρα από τους Ογκολόγους που αντέδρασαν πρώτοι, εκτιμάται ότι και άλλες ιατρικές ειδικότητες θα εκφράσουν διαμαρτυρίες. Γενικά αναμένεται αναβρασμός στην ιατρική κοινότητα, καθώς οι τύποι των καρκίνων είναι πάρα πολλοί και χρήζουν διαφορετικής φαρμακευτικής αγωγής.