Άνθιμος προς υποψήφιους πανελλαδικών: “Ανακαλύψτε τα διαμάντια της ψυχής σας”

 

Να είναι νηφάλιοι, να έχουν προσευχηθεί πριν προσέλθουν στην αιθουσα, αλλά κυρίως να δεχτούν με ηρεμία οποιοδήποτε αποτέλεσμα, προέτρεψε τους τελειοφοίτους των λυκείων της Αλεξανδρούπολης που θα συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, ο Μητροπολίτης Άνθιμος.

Ο κ. Άνθιμος χωροστάστησε σε ειδική λειτουργία που τελέστηκε στη Μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης ενόψει της έναρξης των εξετάσεων και στο τέλος της μοιράστηκε τις σκέψεις του με τους μαθητές που ήταν παρόντες.

Στην τοποθέτησή του, έκανε μία αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας για να καταδείξει τον υπερβολικό ζήλο των Ελλήνων για υλικά πράγματα, τα οποία όμως τελικά δεν είχαν καμία βάση. Μεταξύ άλλων μίλησε για χρήματα που ήταν “κλεμμένα”, για ανθρώπους που δούλεψαν χάρη σε “ρουσφέτια” και γενικώς παρουσίασε την παρακμή στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα τα τελευταια 40 χρόνια.

Όλα αυτά, όχι για να αποθαρρύνει τους μαθητες, αλλά αντίθετα για να τους εμψυχώσει και να τους προτρέψει να φροντίζουν την εσωτερική τους ισορροπία, να τρέφουν το πνεύμα τους προσευχόμενοι και να είναι έτοιμοι να δεχονται τις αποτυχίες ως ευκαιρίες επιτυχίας σε κάτι άλλο.

Ειδικά γι’ αυτό, ο κος Άνθιμος έφερε ως παράδειγμα τον Έλληνα νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, ο οποίος έγινε γνωστός από τη “δεύτερη” ενασχόληση του που ήταν η λογοτεχνία και όχι από τη δουλειά του που ήταν γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μητροπολίτης είπε στους μαθητες να διαχειριστούν τις εξετάσεις με ψυχραιμία καθώς και το αποτέλεσμα, ψάχνοντας να ανακαλύψουν τα “διαμάντια που κρύβουν στις ψυχές τους” γιατί αυτά θα είναι τα πραγματικά τους όπλα για το μέλλον.

Στην θεία λειτουργία, παρέστη και ο προϊστάμενος Βθμιας Εκπ/σης Ν. Έβρου Στέργιος Αποστολακούδης, ενώ όσοι μαθητές βρέθηκαν εκεί, αποχώρησαν με ένα στυλό που τους δώρισε ο Μητροπολίτης ως ευλογία για την συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

 

Φωτογραφίες