Μικρή η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση κατά των διοδίων της Μέστης

Με τη συμμετοχή μόνο των θεσμικών φορέων και ελάχιστων πολιτών, έγινε τελικά η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο όπου κατασκευάζονται τα διόδια της Μέστης – στα όρια των νομών Έβρου και Ροδόπης.

“Μη βιάζεστε να πείτε ότι η συμμετοχή είναι μικρή – Σε ένα μήνα φτιάχνεται, σε δέκα λεπτά γκρεμίζεται” είπε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ωστόσο η εικόνα δεν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις, όσο και αν αυτό δεν αρέσει. Επίσης ο κος Λαμπάκης είπε ότι οι αυτοδιοικητικοί φορείς της περιοχής ετοιμάζουν νομικές κινήσεις εναντίον της “Εγνατία Οδός Α.Ε.”

Διά της απουσίας του έλαμψε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ωστόσο παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Μαρωνείας Σαπών και Κομοτηνής, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ (που ήταν και η μοναδική κοινοβουλευτική παρουσία) οι αντιπεριφερειάρχες Έβρου και Ροδόπης καθώς και ορισμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από Έβρο και Ροδόπη.

Εκεί, είδαμε ακόμη τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη, τον πρόεδρο του παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ Έβρου Παναγιώτη Τσίρτση και στελέχη των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε Έβρο και Ροδόπη, όπως ο κος Μενέλαος Μαλτέζος και ο κος Τάκης Χαρίτου. Παρών ήταν επίσης και ο επικεφαλής της μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Φώτης Καραλίδης, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το δρομολόγιο που είχε ανακοινώσει ο δήμος Αλεξανδρούπολης ότι θα μετέφερε διαδηλωτές στο σημείο, δεν έγινε ποτέ.

Το ψήφισμα της διαμαρτυρίας αναγνώστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου και μέσω αυτού καταδικάστηκε η αδιαφορία της κυβέρνησης στην μη αποδοχή των διοδίων από τις τοπικές κοινωνίες, έγινε προειδοποίηση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ στο πολυσέλιδο “πόνημα” που έχει κοινοποιηθεί στην Αθήνα, περιγράφονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους τα διόδια καθίστανται επιζήμια για την περιοχή. Ο κος Πέτροβιτς έκλεισε με τη φράση “λέμε όχι στα διόδια – ναι στην ανάπτυξη”.

Την ίδια ώρα, ο κος Πέτροβιτς κατέστησε “υπόλογη” την Εγνατία Οδό Α.Ε. θίγοντας το γεγονός ότι σχεδιάζεται ακόμη ένας σταθμός διοδίων στο Αρδάνιο του Έβρου, την ώρα όμως που η εταιρία δεν έχει ολοκληρώσει τον κάθετο άξονα του νομού, στον οποίο έχουν ήδη χαθεί 11 ανθρώπινες ζωές !