Έτσι είναι από “μέσα” μία πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού!

Με αφορμή την άσκηση “Καταιγίς 2017” και τις εκδηλώσεις με τίτλο “Μέγα το της θαλάσσης κράτος”, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ‘έδεσαν’ δύο πυραυλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα πολεμικά πλοία άνοιξαν για το κοινό και έδωσαν σε όλους την ευκαιρία να δουν από κοντά τα οπλικά συστήματα που φέρουν και να μάθουν από τα στελέχη του Σώματος, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι πυραυλάκατοι έχουν τα ονόματα “Δανιόλος” και “Κρυσταλλίδης” και είναι του ιδίου τύπου, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συνολικά πέντε του συγκεκριμένου τύπου. Τα πλοία έχουν πλήρωμα 45 ατόμων και φέρουν οπλισμό και στην πρύμνη και στην πλώρη.

Ο οπλισμός που φέρουν είναι και αμυντικός και επιθετικός και διαθέτουν σύγχρονο σύστημα αναχαίτισης αλλά και ρίψης πυραύλων. Τα συγκεκριμένα συστήματα μάλιστα πρόκειται σύντομα να αντικατασταθούν με πιο σύγχρονα, ωστόσο θεωρούνται υψηλής τεχνολογίας. Το σύστημα αναχαίτισης πυραύλων μάλιστα είναι από “τα καλύτερα” του πολεμικού ναυτικού τα οποία μπορούν να καταστρέψουν πυραύλους που επιτίθενται στο πλοίο σε μεγάλη απόσταση και με απόλυτη ακρίβεια.

Οι συγκεκριμένες πυραυλάκατοι δεν διαθέτουν υπερηχητικά ραντάρ (σόναρ) γι’ αυτό και είναι εκτεθειμένες σε “υποβρύχιους” εχθρούς, όμως όπως εξήγησαν τα στελέχη του Ναυτικού, αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους τα πολεμικά πλοία επιχειρούν σε σχηματισμούς: διότι ο οπλισμός του ενός συμπληρώνει τον οπλισμό του άλλου δημιουργώντας ένα “αδιαπέραστο” σύνολο.

Οι συγκεκριμένες πυραυλάκατοι επιχειρούν σε συνδυασμό με φρεγάτες -οι οποίες διαθέτουν σόναρ- και μάλιστα μία από αυτές βρέθηκε ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αλλά λόγω του μεγέθους της ήταν αδύνατον να δέσει στο λιμάνι. Η ίδια φρεγάτα άλλωστε συμμετείχε στη φάση της άσκησης που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη.