Ο μεγιστάνας εφοπλιστής Πήτερ Λιβανός επισκέπτεται την Αλεξανδρούπολη λόγω… LNG

Ένα πολύ σημαντικό έχουν σημειωμένο στις ατζέντες τους διάφοροι θεσμικοί και εκπρόσωποι φορέων της Αλεξανδρούπολης, για την 6η Ιουνίου, καθώς τότε επισκέπτεται την πόλη ο Ελληνοαμερικανός μεγιστάνας Πήτερ Λιβανός.

Ο Πήτερ Λιβανός είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας GasLog Ltd, η οποία αγόρασε το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Gastrade τον Δεκέμβριο του 2016. Η Gastrade με τη σειρά της είναι η εταιρία που θα διαχειριστεί το έργο της κατασκευής και λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Επομένως, ο λόγος της επίσκεψης του κου Λιβανού αφορά τον σταθμό του LNG, και οι επαφές που θα έχει στην περιοχή θα περιστρέφονται γύρω από αυτό. Το πρόγραμμα του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως ούτε είναι γνωστό το αν και πόση δημοσιότητα θα πάρει αυτή η επίσκεψη.

Ο Πήτερ Λιβανός πάντως είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες στην παγκόσμια ναυτιλία και ιδιοκτήτης ή/και μέτοχος αρκετών εταιριών του χώρου.

Η GasLog είναι η πρώτη ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή με στόλο από πλοία LNG που μπήκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο και η δεύτερη σε διεθνές επίπεδο (το 2012) και έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. δολάρια σε κατασκευές πλοίων για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, το λεγόμενο LNG. Πριν από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η GasLog διέθεσε το 11,6% του κεφαλαίου της στο Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο διαχειρίζεται τις ναυτιλιακές δραστηριότητες του ομίλου Ωνάση.

Ο Πήτερ Λιβανός σήμερα ζει στη Γενεύη με την οικογένεια του και στο εξωτερικό τον αποκαλούν «Greek shipping tycoon».