Οι προτάσεις της “ΑΝΑ.Σ.Α.” για την υποβαθμισμένη περιοχή των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ

Την αξιοποίηση των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ και τη λύση του γόρδιου δεσμού που συνοδεύει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, ζητά με δελτίο τύπου που υπογράφει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΑΝΑΣΑ για την Αλεξανδρούπολη”, Παύλος Μιχαηλίδης. Στο δελτίο τύπου, που παρατίθεται παρακάτω, ο κος Μιχαηλίδης καλεί τον δήμαρχο Αλεξανδρουπολης να αναλάβει πρωτοβουλίες αξιοποίησης του κτιριακού συγκροτήματος στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κόμβου μεταφορών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.

Το δελτίο τύπου: 

“Με αφορμή νέα δημοσιεύματα αλλά και τις έντονες πλέον διαμαρτυρίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, η δημοτική αρχή οφείλει επιτέλους να ασχοληθεί με την αξιοποίηση και την ανάδειξη αυτής της τόσο κομβικής περιοχής για την Αλεξανδρούπολη, η οποία εδώ και χρόνια αποτελεί μια μόνιμη εστία μόλυνσης. Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης και το λιμάνι, αυτός ο στρατηγικός χώρος για το πολεοδομικό μας συγκρότημα μπορεί να αποτελέσει το όραμα και την τεκμηρίωση για την χωροταξική και οικονομική ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής.
Ένα σημείο που θα συγκεντρώνει τα τέσσερα μεταφορικά μέσα και θα ενσαρκώνει το τεράστιο πλεονέκτημα που έχει ο Δήμος μας.
Ο χώρος των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ με την αξιοποίησή του, μπορεί να επιλύσει ταυτόχρονα τρία μεγάλα ζητήματα της πόλης.

1.Να χωροθετήσει οριστικά την λαϊκή αγορά σε μια μόνιμη θέση η οποία δεν θα δημιουργεί προβλήματα στο κυκλοφοριακό και θα εξυπηρετεί άριστα τους δημότες και τους παραγωγούς.
2.Να δημιουργήσει ένα εμπορικό κέντρο με δημοτική αγορά που θα περιλαμβάνει λαχαναγορά, κρεαταγορά, ιχθυαγορά, δίπλα στην ιχθυόσκαλα.
3.Να δώσει λύση με την δημιουργία ενός κομβικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών με την χωροθέτηση του ΚΤΕΛ στην ευρύτερη περιοχή, με την μελλοντική κατάληξη του μεγάλου Περιφερειακού δρόμου, αλλά και σε συνδυασμό με την μεταφορά των Αστικών, με μια απευθείας σύνδεση με το αεροδρόμιο και φυσικά ένα νέο επιβατικό σταθμό του ΟΣΕ.
Ένα υπόγειο ή επιφανειακό πάρκινγκ θα ικανοποιεί τη ζήτηση για τον απαραίτητο χώρο στάθμευσης.
Παράλληλα θα απελευθερώσει τον χώρο που καταλαμβάνει ο σημερινός επιβατικός σταθμός του ΟΣΕ και η γραμμή του τραίνου που φθάνει μέχρι αυτόν, μήκους 700 μ. και πλάτους 40, όπου μπορεί να κατασκευαστεί ένας μεγάλος πεζόδρομος, ανοίγοντας και το μέτωπο προς την θάλασσα.
Με αυτό τον τρόπο, η μεταφορά των αστικών και του επιβατικού σταθμού του ΟΣΕ θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά και την οδό Τζαβέλλα (πλατεία Ελευθερίας) έτσι ώστε να μπορέσει μελλοντικά να υποκαταστήσει την οδό Κύπρου για την ομαλή πρόσβαση προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Δυστυχώς όμως από αδιαφορία της δημοτικής αρχής και του κ. Λαμπάκη, οι αποθήκες της ΚΥΔΕΠ παραμένουν εδώ και χρόνια ως μια εκτός σχεδίου περιοχή, μια και ο κ.δήμαρχος αρνείται να προβεί στην πολυπόθητη πράξη εφαρμογής και την καταβολή της εισφοράς σε γη και χρήμα, που ανέρχεται περίπου στο 60% της αξίας της γης, από τους σημερινούς (ιδιώτες) ιδιοκτήτες των αποθηκών.
Με την ένταξη στο σχέδιο πόλης και την αξιοποίηση της περιοχής, ο κ. Λαμπάκης θα έχει την επί πλέον ευκαιρία να “απαλλαχθεί” και από την μομφή που υπάρχει προς το πρόσωπό του σχετικά με δημόσια αναφορά πρώην δημοτικού συμβούλου, για εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου της συζύγου του, στην τότε αγοραπωλησία των αποθηκών”

Δείτε εδώ ρεπορτάζ του “R” για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι αποθήκες της ΚΥΔΕΠ