Την πρόβλεψη ότι σύντομα η Ελλάδα θα αποτελεί έναν ενεργειακό κόμβο έκανε από τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο εμπορικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μπράιαν Λάρσον, που περιόδευσε σε Έβρο και Ροδόπη ως προσκεκλημένος του προέδρου της ΟΕΕΘ και του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστα Χατζημιχαήλ.
Από τα γραφεία του ΟΛΑ, ο κος Λάρσον χαιρέτισε την στήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, εξαίροντας τη σημασία του έργου, που αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής και την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στο ίδιο πλαίσιο τοποθέτησε και το έργο του LNG που σχεδιάζεται να γίνει στην Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας και τη διασύνδεσή του με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.
Ο αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι η χώρα του έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Ελλάδα και την οικονομική της ανάπτυξη για την οποία υπάρχει αισιοδοξία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι “η κυβέρνηση θα ακούσει τις ανάγκες των επιχειρηματιών”, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ, ανάγοντας αυτή την επισήμανση σε ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα της περιοδείας Λαρσον.
Ο κος Χατζημιχαήλ ανακοίνωσε επίσης ότι η επίσκεψη Λάρσον ανοίγει τον κύκλο μίας σειράς επισκέψεων που θα δεχθεί η Θράκη στο προσεχές μέλλον από αξιωματούχους και σημαντικούς επιχειρηματίες. Όλες οι επισκέψεις αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδυτών στην περιοχή, όσο και στην ενίσχυση του επιχειρηματικού της προφίλ.
Ως προς το λιμάνι αυτό καθαυτό ο κος Χατζημιχαήλ σημείωσε ότι θα γίνει ακόμη ελκυστικότερο (και) στους αμερικανούς επιχειρηματίες εφόσον ολοκληρωθεί η επικύρωση του master plan του, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας.
Η ολοκλήρωση του master plan θα σημάνει τη συγκεκριμενοποίηση των χρήσεων του λιμανιού και άρα την διευκόλυνση κατάρτισης συγκεκριμένων επιχειρηματικών projects, επί των οποίων η ΟΕΕΘ θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει αμερικανούς επενδυτές ή/και αμερικανικά funds.
Ο κος Δούκας με τη σειρά του επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο και αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι λέγοντας ότι “σύντομα θα δούμε να συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα στην περιοχή” και υπογράμμισε τη δέσμευση Λαρσον ότι θα μεταφέρει τις διαπιστώσεις του στα υψηλότερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης (σ.σ. ο Μπράιν Λάρσον τον προσεχή Ιούλιο μεταβαίνει στην Αμερική, όπου θα εργαστεί σε επιτελική θέση του εκεί Υπουργείου Εμπορίου).
Πριν από τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο κος Λάρσον είχε επισκεφθεί την εταιρία υψηλής τεχνολογίας Πρίσμα Ηλεκτρονικά στην Αλεξανδρούπολη και την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης στην Κομοτηνή, ολοκληρώνοντας ένα παζλ τεσσάρων επισκέψεων σε ισάριθμες μονάδες τις οποίες χαρακτήρισε “διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά με κοινό σημείο την επιτυχία” και παρατηρώντας ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις επενδύουν στην εξαγωγική δραστηριότητα (και όχι απαραίτητα προς την Αμερική).
Ερωτώμενος γιατί η Αμερική στοχεύει τόσο πολύ στην ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας στη Θράκη, ο κος Λάρσον εξήγησε ότι το ενδιαφέρον της χώρας του δεν αφορά συγκεκριμένα τη Θράκη, αλλά όλη την Ελλάδα και εξαρτάται από το τι έχει να προσφέρει κάθε περιοχή. Ειδικά για τη Θράκη όμως, ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι η γεωστρατηγική της θέση ανάμεσα στα Βαλκάνια και την Τουρκία, κι αυτό την καθιστά εξ ορισμού ελκυστική.