Search
Close this search box.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα της Αιματολογικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Α. και της Ιατρικής Εταιρίας Θράκης

Η καρδιά της Αιματολογίας χτύπησε στην Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου στη διημερίδα της Αιματολογικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Α. και της Ιατρικής Εταιρίας Θράκης με τίτλο  «Ενσωματώνοντας το μοντέρνο στο κλασσικό: Νεότερες εξελίξεις στη βιολογία και θεραπεία των αιματολογικών νόσων».

Η εκδήλωση συγκέντρωσε την αφρόκρεμα της Αιματολογικής κοινότητας της χώρας η οποία τη στελέχωσε με ενθουσιασμό εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την Αιματολογική κλινική. Έντονη ήταν και η παρουσία νέων επιστημόνων της ιατρικής σχολής και της μοριακής βιολογίας οι οποίοι είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία αλληλεπίδρασης με διεθνούς εμβέλειας ερευνητές στο χώρο της Αιματολογίας. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι σημαντικότερες τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της Αιματολογίας, αφήνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιματολογικών νοσημάτων.

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του καθηγητή του Imperial College στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου, κ. Τάσου Καραδημήτρη, ο οποίος ανέλυσε τις βασικές αρχές της πλέον σύγχρονης ανοσοθεραπείας του καρκίνου με  τα γενετικά τροποποιημένα Τ λεμφοκύτταρα (CAR T-cells – chimeric antigen receptor T-cells). Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και σύνεδροι και ομιλητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Ανάλογη επιτυχία είχε και η ενημερωτική ημερίδα «Αιματολογία και Αιμοδοσία σε απλά Ελληνικά» που έλαβε μέρος στην αίθουσα του επιμελητηρίου Έβρου το απόγευμα της Πέμπτης 18/5 και διοργανώθηκε από την Αιματολογική κλινική και το κέντρο Αιμοδοσίας του Π.Γ.Ν.Α. με τη συμμετοχή της ομάδας φοιτητών εξ’ αίματος. Παρουσιάσθηκαν αναλυτικά και απλά βασικές αρχές διάγνωσης, αντιμετώπισης και πρόληψης των αιματολογικών νόσων, καίρια ζητήματα της εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ η ομάδα φοιτητών εξ’ αίματος παρουσίασε διεξοδικά το μείζον θέμα της δωρεάς μυελού των οστών από εθελοντές δότες. Η αλληλεπίδραση ήταν ζωηρή, κοινό και ομιλητές επικοινώνησαν άμεσα και ευχάριστα, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η προβολή της προσωπικής εμπειρίας δότριας μυελού των οστών.