Δύο επισκέψεις και δυο ειδήσεις εδωσε από τον Εβρο ο εμπορικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Διήμερη περιοδεία στον Έβρο, που ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη 24/05 κάνει ο εμπορικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μπράιν Λάρσον, ανταποκρινόμενος στην προσκληση που δέχτηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, Κώστα Χατζημιχαήλ.

Η περιήγηση του αμερικανού αξιωματούχου ξεκίνησε από το Διδυμότειχο και την γαλακτοβιομηχανία “Εβροφάρμα”. Μετά την ξενάγηση των Θανάση και Χρήστου Παπαζηλάκη, ο κος Λάρσον δήλωσε εντυπωσιασμένος από την μονάδα και άδραξε την ευκαιρία για να εξάρει τη σημασία των οικογενειακών επιχειρήσεων, επικροτώντας το παράδειγμα της Εβροφάρμα που μετράει αισίως 20 χρόνια ζωής, με ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 30 εκ ευρώ και εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από δέκα χώρες ανά την Ευρώπη.

Με την ίδια αφορμή, ο κος Λάρσον δήλωσε ότι η μεσογειακή διατροφή στην Αμερική είναι πολύ αγαπητή, σημειώνοντας ότι όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις του διατροφικού κλάδου που έχουν “ανοιχτεί” στην Αμερική, έχουν επιτύχει, ενθαρρύνοντας εμμέσως πλην σαφώς το πέρασμα των Ελλήνων επιχειρηματιών στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Από το Διδυμότειχο, όπου εδρεύει η Εβροφαρμα, ο κος Λάρσον μετέφερε την αμερικανική αισιοδοξία για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας, υπό το την προϋπόθεση βέβαια ότι και η κυβέρνηση θα στέρξει τις προσπάθειες των ΜΜΜ επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Παράλληλα, έδωσε έμφαση και στην ενέργεια αναφερόμενος στον σχεδιαζόμενο σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, ενώ στους αναπτυξιακους μοχλούς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριέλαβε και τον τουρισμό.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη που δέχτηκε από τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο ιδιοκτήτης της Εβροφάρμα Θανάσης Παπαζηλάκης, είπε ότι δεν μπορεί να εκληφθεί ως έναρξη συνεργασίας με την Αμερική, καθώς αυτή είναι μία άλλου τύπου διαδικασία, αλλά σίγουρα μπορει να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής επαρχίας που παλεύουν παρά την κρίση.

Ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ και του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζημιχαήλ, χαρακτήρισε την Εβροφάρμα “Στολίδι του Έβρου” και εξήγησε ότι επιλέχθηκε ως πρώτος σταθμός της περιοδείας Λάρσον, επειδή ο διατροφικός τομέας είναι ένα ισχυρό ατού της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να το χρησιμοποιήσει και στο εξωτερικό.

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας Λάρσον ήταν η επιχείρηση Dasteri στην Αλεξανδρούπολη που παράγει φανούς αυτοκινήτων και φωτιστικά LED. Ο κος Λάρσον σχολίασε την Dasteri, ως “έχουσα ξεχωριστή θέση στην καρδιά του” επειδή εδώ και δέκα χρόνια διατηρεί συνεργασία με την αντίστοιχη αμερικανική Hilux και μάλιστα είναι η αποκλειστική αντιπρόσωπός της για την Ευρώπη.

Από τις εγκαταστάσεις της Dasteri, ο αμερικανός αξιωματούχος έδωσε και δύο ειδήσεις: Πρώτον, είπε ότι τον επόμενο μήνα μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη επιχειρηματική αποστολή από την Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και του Υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, με στόχο τις επαφές τόσο με την αμερικανική αγορά, όσο και με αμερικανούς επενδυτές, και δεύτερον ότι τον Οκτώβρη έρχεται στην Ελλάδα οργανωμένη αμερικανική επιχειρηματική αποστολή – η πρώτη μετά από πολλά χρόνια.

Εν κατακλείδι, ο Μπράιαν Λάρσον καλεσε την ελληνική κυβερνηση “να ακούσει” τους επενδυτές και να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους είτε αυτοί είναι Έλληνες, είτε Αμερικανοί και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό για την ελληνική οικονομία.