Μ. Κόλλια -Τσαρουχά: “ο Έβρος είναι η αρχή και το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

Το ζητήματα των μεταφορών κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν οι θεσμικοί του Έβρου με την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά στην Αλεξανδρούπολη. Άξιο αναφοράς, το γεγονός ότι ήδη από χθες η κα Τσαρουχά ήταν ενημερωμένη για τις αντιδράσεις των βορειοεβριτών για το νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει ως “σοβαρό”.

Όπως είπε εξερχόμενος της σύσκεψης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, υπόψη της υπουργού τέθηκε το ζήτημα της ολοκλήρωσης του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, σε αντιδιαστολή μάλιστα και με το γεγονός ότι ενώ η Εγνατία Οδός Α.Ε. δεν ολοκληρώνει το έργο, επιβάλλει τη δημιουργία νέων σταθμών διοδίων, το ζήτημα του λιμανιού και του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, καθώς και το σιδηροδρομικό δίκτυο του Έβρου. Ειδικά δε για το σιδηρόδρομο, επισημάνθηκε η ανάγκη εκσυγχρονισμού του, αφού σχεδόν σε όλο το μήκος του από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.

Στη σύσκεψη παρέστησαν επίσης οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, θέτοντας υπόψη της κας Κόλλια Τσαρουχά σειρά αναπτυξιακών ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

Μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού.

Η υφυπουργός με τη σειρά της, δεσμεύτηκε να μεταφέρει όλα τα προβλήματα στα αρμόδια υπουργεία, αλλά και στον πρωθυπουργό και να πιέσει για την εξεύρεση λύσεων, σημειώνοντας οτι επισκεπτόμενη την περιοχή αντιλήφθηκε ιδίοις ομμασι τη σοβαρότητά τους και εξηγώντας πως “είναι άλλο να διαβάζει κανείς για τα προβλήματα του Έβρου και άλλο να τα βλέπει από κοντά”.

Η κα Τσαρουχά ήρθε στον Έβρο χθες -Δευτέρα 22/05- και ξεκίνησε από το βόρειο τμήμα του όπου είδε τους δημάρχους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και την τοπική στρατιωτική ηγεσία και συνέχισε ολοκληρώνοντας σήμερα 23/05 στην Αλεξανδρούπολη, όπου εκτός από τη σύσκεψη στο Νομαρχείο, είχε συνάντηση και με τον διοικητή της 12ης Μεραρχίας.

Το πρόγραμμα της υπουργού περιελάμβανε και συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, η οποία όμως τελικά ματαιώθηκε, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης του κου Άνθιμου.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί, οτι το πεδίο δράσης της κας Κόλλια – Τσαρουχά είναι πολύ περιορισμένο λόγω του χαρτοφυλακίου της, το οποίο την περιορίζει στο ρόλο της “πρέσβειρας” μεταξύ της περιοχής ευθύνης του υπουργείου της και της κεντρικής ηγεσίας. Από την Ορεστιάδα, χθες, εξέφρασε και τη λύπη της για το γεγονός ότι “η Αθήνα βρίσκεται πολύ μακριά από τον Έβρο, οι κάτοικοι του οποίου φυλάσσουν Θερμοπύλες”.