Απολογισμός των εκπαιδευτικών-πολιτιστικών δράσεων του Μ.Φ.Ι. Αλεξ/πολης για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Στις 18 Μαΐου γιορτάζουμε την Διεθνή Ημέρα Μουσείων η οποία καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων προκειμένου να γίνει γνωστή η βασική αρχή η οποία τονίζει ότι τα Μουσεία πρέπει να είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών για την ενίσχυση της μάθησης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης οργάνωσε και υλοποίησε μια εβδομάδα με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις. Την έναρξη των δράσεων χαιρέτησαν ο Αντιπεριφεριάρχης Εβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Στέργιος Αποστολακούδης και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα. Κεχαγιά – Φανού Θεσσαλία .

Στόχος ήταν η εμπλοκή μαθητών σε μαθησιακές διαδικασίες σε μη τυπικό πλαίσιο όπως είναι αυτό του Μουσείου και το άνοιγμα αυτού στην τοπική κοινωνία μέσα από πολιτισμικές και πολιτιστικές δράσεις.

Προκειμένου να υλοποιηθούν τα παραπάνω, δομήθηκε ένα πρόγραμμα το οποίο συμπεριλάμβανε την εμπλοκή των μαθητών σε συνεργασία με τους υπευθύνους εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου κ. Αλέξανδρο Παλαβουζόπουλο και την κα. Σοφία Τσιροπούλου οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην οργάνωση των δράσεων και τον συντονισμό των ομάδων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Από την Δευτέρα 15/05 μέχρι και την Τετάρτη 17/05, οι πολιτιστικές ομάδες, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας παρουσίασαν και επικοινώνησαν με τους συμμαθητές τους τα θέματα που δούλεψαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων οι μαθητές συμμετείχαν σε περιβαλλοντικό παιχνίδι που στόχο είχε την εμπλοκή τους με τις θεματικές τις έκθεσης του Μουσείου, με προβληματισμούς σε περιβαλλοντικά ζητήματα και την αλληλεπίδρασή τους με το φυσικό περιβάλλον του Μουσείο ως περιβάλλον παρατήρησης για την σπουδαιότητα του στην αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας. Το Μουσείο ανέλαβε εξ ολοκλήρου την μετακίνηση των μαθητών και την υποστήριξη των παρουσιάσεών τους με υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την ηχητική υποστήριξη, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Την Πέμπτη 18/05 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση που στόχο είχε την εμπλοκή μαθητών δημοτικού σχολείου στα χαρακτηριστικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την σημαντικότητα τους ως προς την αξιοποίηση τους για ένα βιώσιμο και αειφόρο  περιβάλλον. Την δράση υποστήριξε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Φαλέκας ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών αξιοποιώντας εποπτικό υλικό από τις προσπάθειες αξιοποίησης της γεωθερμίας. Η μέρα έκλεισε με συναυλία από το ωδείο ΦΑΕΘΩΝ την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές που παρευρίσκοντας στο Μουσείο.

Η εβδομάδα δράσεων ολοκληρώθηκε με συναυλία που πραγματοποιήθηκε στον περιβάλλον χώρο του Μουσείου. Την πολιτιστική εκδήλωση υποστήριξαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου ο οποίος ήταν έκδηλα ενθουσιασμένος από τη διοργάνωση και την άρτια αισθητική του χώρου. Την συναυλία υποστήριξαν οι κύριοι Στέλιος Βραχιόλογλου και Νίκος Καβατζικιώτης.

Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου κα. Ανδρεάδου Έφη και η  υλοποίηση αυτών υποστηρίχθηκε από την εθελοντική προσπάθεια και αυτενέργεια της ομάδας εθελοντών του Μουσείου η οποία δούλεψε ασταμάτητα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Γιάννης Ναϊτίδης είχε τον συντονισμό και την επίβλεψη για την συνολική διοργάνωση και υλοποίηση των δράσεων της εβδομάδας του οποίου κύριος στόχος ήταν η ανάδειξη του έργου του Μουσείου και η σημαντικότητα αυτού για την τοπική κοινωνία.

Συγκινητική ήταν η οικιοθελής προσφορά ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου του Μουσείου της εταιρίας Luncheon Meat Έβρου A.E. του ομίλου ΥΦΑΝΤΗ και του bar – restaurant «Θέα Θάλασσα».

Η εβδομάδα  έκλεισε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτές και την ομάδα που δραστηριοποιείται στο Μουσείο, ακόμα πιο ενδυναμωμένη για νέους στόχους και ακόμα πιο δυναμικές προκλήσεις.

Τα αδύνατα τελικά γίνονται δυνατά μόνο όταν οι άνθρωποι λειτουργούν μέσα από κοινούς στόχους και συνέργειες.

 

 

Ο Πρόεδρος του Μουσείου

Ναϊτίδης Ιωάννης