Πρόεδρος ΦΣΕ: “Μην πιστεύετε τους γραφικούς που λένε όχι στα εμβόλια”

Έκκληση σε όλους να μην εμπιστεύονται το διαδίκτυο και τις πληροφορίες που διακινούνται σε αυτό και αφορούν το αντιεμβολιαστικό κίνημα, απηύθυνε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Τάσος Τερζής. Ο κος Τερζής χαρακτήρισε “γραφικούς” αυτούς που διακινούν τέτοιου είδους πληροφορίες χωρίς να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και όλα αυτά στο πλαίσιο της ημερίδας “Εμβόλια – Μύθοι και Αλήθειες” που έγινε στην Αλεξανδρούπολη.

Η ημερίδα ήταν ενταγμένη στο συνέδριο Φαρμακοεπιδημιολογίας που φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα του Έβρου, και ήταν ανοικτή για το κοινό αφού δεν αφορούσε μόνο την επιστημονική κοινότητα.

Στο βήμα της ημερίδας βρέθηκε ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος ο οποίος παρουσίασε το θέμα από διάφορες πλευρές, επικαλούμενος και την παλαιότερη ιδιότητά του ως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Υπεραμυνόμενος της χρησιμότητας των εμβολίων ο κος Κωνσταντόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι κάθε χρόνο σώζονται 3.500.000 ζωές λόγω του εμβολιασμού και προλαμβάνονται 750.000 μόνιμες αναπηρίες, όμως επεσήμανε ότι άλλες 3.500.000 παιδικές ζωές χάνονται στις υποανάπτυκτες χώρες εξαιτίας του ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλιο.

Η εφαρμογή του εμβολιασμού στην Ιατρική ξεκίνησε το 1775 και έκτοτε έχουν γίνει άλματα στον συγκεκριμένο τομέα, μόνο που τα τελευταία χρόνια τα εμβόλια αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό στον δυτικό κόσμο, που φτάνει για κάποιους μέχρι την πλήρη άρνηση, γεγονός που ωθεί το μεγαλύτερο μέρος της ιατρικής κοινότητας να διοργανώνει ή/και να συμμετέχει σε ημερίδες όπως η συγκεκριμένη.

Τόσο ο κος Κωνσταντόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου αποδέχονται την κριτική στάση που μπορεί να έχει κάποιος απέναντι στα εμβόλια (είτε στα παιδικά, είτε των ενηλίκων), όμως κάλεσαν όλους να εμπιστεύονται εξειδικευμένα sites για την ενημέρωσή τους, όπως τη σελίδα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κος Τερζής σχολίασε μεταξύ άλλων και την πρόσφατη απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία θα αφαιρεί έως και την επιμέλεια των παιδιών από γονείς που αρνούνται να τα εμβολιάσουν, λέγοντας πώς η συγκεκριμένη ποινή μπορεί να είναι “τραβηγμένη”, όμως γενικά η άρνηση του εμβολιασμού -ειδικά του παιδικού- πρέπει να τιμωρείται με κάποιον τρόπο καθώς το ζήτημα δεν είναι μόνον ατομικό, αλλά η αποχή από τον εμβολιασμό θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία εν γένει.

Ο κος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε ακόμη και σε οικονομικά μεγέθη για να πει ότι το κόστος της θεραπείας ενός ατόμου που δεν έχει εμβολιαστεί, όχι μόνο είναι υψηλό, αλλά τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να εξασφαλισουν υγεία σε πολλά άτομα. Χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της ιλαράς – μία νόσο που αν προσβάλει ένα άτομο και του προκαλέσει επιπλοκές η αποθεραπεία της μπορεί να κοστίσει μέχρι και 100.000 $ σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, την ώρα που αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν το εμβόλιο κατά της νόσου σε 400.000 παιδιά.