Εκδηλώσεις Μνήμης στην Αλεξανδρούπολη για την Ποντιακή Γενοκτονία

Με το τραγούδι “Την πατρίδα μ’ έχασα” αλλά και τον εθνικό ύμνο ενώπιον του μνημείου του Πόντιου Αγωνιστή, τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους τα ποντιακά σωματεία της Αλεξανδρούπολης, ανήμερα της 19ης Μαΐου – ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους.

https://www.facebook.com/reportal.gr/videos/801925129963676/

Κρατώντας αναμμένα κεριά οι Πόντιοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση έφτασαν εν πομπή στο Μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή, αφού προηγουμένως είχαν παραβρεθεί σε εκδήλωση που είχε διοργανωθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης με κεντρικό ομιλητή τον επίτιμο Α’ Υπαρχηγό ΓΕΣ και αντιστράτηγο ε.α. Νικόλαο Ταμουρίδη. Το θέμα της ομιλίας δεν ήταν άλλο από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τον αφανισμό 353.000 ψυχών την περίοδο 1916-1923 στον μικρασιατικό Πόντο, από το μένος του Κεμάλ Ατατούρκ.

Δείτε απόσπασμα της ομιλίας του κ. Ταμουρίδη

Κύριο μέλημα των ποντιακών σωματείων ανά την Ελλάδα -και όχι μόνο- παραμένει η καθολική αναγνώριση της σφαγής των Ποντίων ως “Γενοκτονία” καθώς υπάρχουν ακόμη χώρες που δεν την έχουν αναγνωρίσει, όπως η Τουρκία.

Η Ελλάδα ανακήρυξε επίσημα την 19η Μαΐου ως “ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας” το 1994.

*σχόλιο του “R”: Είναι μάλλον άδικο, την ώρα που η Ποντιακή Γενοκτόνια επιχειρείται από κάποιους να μείνει στο σκοτάδι, οι εκδηλώσεις Μνήμης γι’ αυτήν να γίνονται ενώπιον ενός καλοφτιαγμένου μεν, αλλά “σκοτεινού” αγάλματος-μνημείου. Πέρα απο την καλλιτεχνική αξία του μνημείου, ο καλύτερος φωτισμός του (αλλά και του Πάρκου συνολικά) θα αναδείκνυε περισσότερο και τη συμβολιστική.

ΔΕΙΤΕ φωτογραφίες