Μία φράση του “Εθνάρχη” Κωνσταντίνου Καραμανλή χρησιμοποίησε στο κλείσιμο της ομιλίας του στο Επιμελητήριο του Έβρου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης που παρουσίασε τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους ΟΤΑ στην Αλεξανδρούπολη.
Ο κος Πουλάκης, αναφερόμενος στη απλή αναλογική παρέπεμψε τους δημάρχους του Εβρου που στην πλειοψηφία τους πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία (ή έστω δεν πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ) να ανατρέξουν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη ρήση του όταν υπέγραφε την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. οπόταν είχε πει: “έριξα τους Έλληνες στα βαθιά για να μάθουν να κολυμπούν”.
Ο κος Πουλάκης περιοδεύει ανά την Ελλάδα επικοινωνώντας την μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τη δομή και τη λειτουργία των ΟΤΑ, με αιχμή του δόρατος την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο σύστημα εκλογής των αυτοδιοικητικών. Σε μια αναλυτική παρουσίαση της μεταρρύθμισης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, ο κος Πουλάκης ανέπτυξε περισσότερα από 20 σημεία των σχεδιαζόμενων αλλαγών ενώ όταν πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης ανέβασε τους τόνους, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησε ο κος Λαμπάκης ήταν το γεγονός πώς η απλή αναλογική μπορεί να μη δώσει την πλειοψηφία των εδρών σε πλειοψηφούντες συνδυασμούς και αυτό θα επιφέρει σύγχυση και ακυβερνησία στους δήμους, καθώς για τον ίδιο είναι αδιανόητο το να συνεργαστούν δύο δημοτικές παρατάξεις στην Ελλάδα, επιχειρώντας έτσι να αντικρούσει τον κο Πουλάκη που είχε πει νωρίτερα ότι η απλή αναλογική εκτός από βασικό στοιχείο ταυτότητας για την Αριστερά, αποτελεί και έναν τρόπο καλλιέργειας του πολιτικού πολιτισμού.
Σχολιάζοντας τη στάση της ΚΕΔΕ στη διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κος Λαμπάκης είπε ότι η κυβέρνηση “την έδιωξε” (σ.σ. στη διαβούλευση φορέων του ΥΠΕΣ για τις αλλαγές στους ΟΤΑ συμμετείχαν δύο εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ) καθώς είχε εμμονή στη συζήτηση για την απλή αναλογική, για να πάρει όμως την απάντηση από τον κο Πουλάκη ότι από τις 40 συνεδριάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της διαβούλευσης οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ συμμετείχαν μόνον στις επτά. Ο Γενικός Γραμματέας επικαλέστηκε τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά των συνεδριάσεων, λέγοντας ακόμη πως η συζήτηση έγινε σύμφωνα με την επιθυμία της ΚΕΔΕ, η οποία είχε προτείνει να συζητηθούν πρώτα όλες οι υπόλοιπες αλλαγές και στο τέλος η απλή αναλογική, αλλά παρά το γεγονός αυτό, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ δεν συμμετείχαν επί της ουσίας στη διαδικασία. Παράλληλα ο κος Πουλάκης κάλεσε τον κο Λαμπάκη να είναι περισσότερο προσεκτικός στις δηλώσεις του γενικά, αναγνωρίζοντας του την ‘εξυπνάδα’ και τις ικανότητές του:
Το λόγο πήρε και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος συμφώνησε σε γενικές γραμμές με τον συνάδελφο του από την Αλεξανδρούπολη, ωστόσο εκφράστηκε σε πιο ήπιους τόνους, ενώ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης κάλεσε την κυβέρνηση να σχεδιάσει μία αλλαγή που θα βγάλει τους δημάρχους από την “τανάλια” της γραφειοκρατίας.
Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ Σωτήρης Μποταΐτης, διερωτήθηκε αν στις σχεδιαζόμενες αλλαγές έχει ληφθεί υπόψη ο παράγοντας της μειονότητας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα όπου έγινε η παρουσίαση υπήρχαν εκπρόσωποι από όλους τους δήμους του Έβρου, αρκετοί αυτοδιοικητικοί διαφόρων παρατάξεων, αλλά και κάποιοι πρώην αυτοδιοικητικοί.
Πέραν της απλής αναλογικής, στις αλλαγές που παρουσίασε ο Κώστας Πουλάκης και αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση περιλαμβάνονται η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις Ευρωεκλογές (ως προς το χρόνο διεξαγωγής), ενδεχόμενη μείωση της θητείας των δημάρχων στα 4 έτη, μείωση του ορίου συμμετεχόντων για τη δημιουργία συνδυασμού, ενίσχυση του ρόλου του Γραμματέα των Δήμων και των Περιφερειών, δυνατότητα διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων σε συνεδριάσεις δημοτικών επιτροπών.