Η απλή αναλογική είναι η σημαντικότερη αλλαγή στους ΟΤΑ είπε από την Αλεξανδρούπολη ο Γ.Γ. του ΥΠΕΣ

Την καθιέρωση της “απλής αναλογικής” ως σύστημα εκλογής των αυτοδιοικητικών, θεωρεί ως τη σημαντικότερη των προτάσεων που κομίζει το Υπουργείο Εσωτερικών για τις απαιτούμενες αλλαγές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε από την Αλεξανδρούπολη ο Γ.Γ. του ΥΠΕΣ Κώστας Πουλάκης.

Ο κος Πουλάκης περιοδεύει ανά την Ελλάδα επικοινωνώντας τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ, οι οποίες περιλαμβάνονται σε ένα κείμενο 450 σελίδων, που εντός του 2017 φιλοδοξεί να πάρει νομική μορφή και να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο κος Πουλάκης υπογράμμισε ότι όλες οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο εκπονήθηκαν από μία ομάδα 100 ανθρώπων κατόπιν επίπονης δουλειάς. Παρόλα αυτά, ερωτώμενος από το “R” για το ποια πρόταση θα υπερασπιζόταν μέχρι τέλους, ο κος Πουλάκης ανέφερε την απλή αναλογική που τη χαρακτήρισε ως “μικρή επανάσταση”.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κος Πουλάκης στην Αλεξανδρούπολη αναφέρθηκε και στην αποχώρηση της ΚΕΔΕ από τη διαβούλευση του υπουργείου Εσωτερικών για το συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα πάρει τη θετική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας όταν πάει στη Βουλή, την οποία εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε για το γεγονός ότι ενώ κατά διάρκεια των ετών που έχει κυβερνήσει έχει αλλάξει πολλές φορές το εκλογικό σύστημα των εθνικών εκλογών, δεν έχει ακουμπήσει ποτέ το εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ.

Πουλάκης: Θέλω να δω τι στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στην απλή αναλογική

Μεταξύ άλλων ο κος Πουλάκης διερωτήθηκε και για τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ όταν το νομοσχέδιο με την απλή αναλογική πάει στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θέλει να δει “αν το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει μυαλό μετά το 2016”.

Είπε ακόμα ότι το 70% των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ το 2007 είχαν ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ, υπονοώντας ξεκάθαρα ότι μία αρνητική στάση στη Βουλή τώρα, θα συνιστά αντίφαση.

Περιγράφοντας το γενικό περίγραμμα της πρότασης, ο κος Πουλάκης είπε μεταξύ άλλων ότι στόχος του Υπουργείου είναι να ενισχύσει την αυτονομία των Δήμων, αναγνώρισε ότι το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η μεταρρύθμιση είναι στενό λόγω της επιτροπείας υπό την οποία τελεί η χώρα, διευκρινίζοντας όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κόψει χρήματα από τους ΟΤΑ και είπε ότι μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται και η ενδοδημοτική αποκέντρωση.