Άρωμα επιτυχίας από τα σκόρδα της Βύσσας

Σε καλό δρόμο για την αναγωγή τους σε προϊόν “Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης” (ΠΟΠ) είναι τα σκόρδα της Βύσσας. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, κ. Αναστάσιος Γιακμογλίδης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κος Γιακμογλίδης, τα σκόρδα της Βύσσας αν δεν πάρουν την πιστοποίηση ΠΟΠ, θα πάρουν την πιστοποίηση προϊόντος Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης. Τα καλά νέα αναμένονται μέσα στο 2018 και είτε στη μία περίπτωση, είτε στην άλλη το προϊόν-σήμα κατατεθέν της Βύσσας (μετά το σόργο) θα αναβαθμιστεί σημαντικά.

Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Βύσσας καλλιεργούνται 3.000 στρέμματα σκόρδου, εκ των οποίων τα 600 ανήκουν στα 150 μέλη του συνεταιρισμού του οποίου προεδρεύει ο κος Γιακμογλίδης.

Τα καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα κατέστρεψαν περίπου το 10% της παραγωγής, εν τούτοις το αποτέλεσμα είναι καλό τόσο για το ξηρό, όσο και για το χλωρό σκόρδο.

Οι σκορδοπαραγωγοί της Βύσσας εκτός από την επιτυχία που σημειώνουν στην εγχώρια αγορά, έχουν καταφέρει να βγάλουν το προϊόν τους και εκτός συνόρων, κι έτσι το βυσσιώτικο σκόρδο ταξιδεύει αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία, τη Γερμανία και την Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εύφορη περιοχή της Νέας Βύσσας, παράγεται περίπου το 70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου.