Άνθιμος Αλεξανδρούπολης: “Ευρωπαϊκό παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων η Θράκη”

Στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος της συνύπαρξης των μουσουλμάνων και των χριστιανών στη Θράκη αποτελεί παράδειγμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη κατέληξαν μετά την επαφή που είχαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος και ο νεοδιορισθείς Μουφτής Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά.

Ο μουσουλμάνος ανώτερος κληρικός επισκέφθηκε τον κο Άνθιμο στο γραφείο του στην Αλεξανδρούπολη, και κατά κοινή τους παραδοχή η συνάντηση τους δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά ήταν μία συνάντηση εργασίας στην οποία μπήκαν οι βάσεις για τη μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα θεολογικά και πολιτισμού που στοχεύουν στην συνέχιση της ειρηνικής συνύπαρξης των μουσουλμάνων και των χριστιανών της Θράκης με τις θρησκείες να αποτελούν γέφυρα και όχι αποτρεπτικό παράγοντα.

Όπως είπε ο κος Άνθιμος και συμφώνησε ο κος Χαμζά, η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη καταγράφεται εδώ και πάνω από 100 χρόνια και αυτό είναι υποδειγματικό.

Σημειώνεται ότι ο κος Οσμάν Χαμζά ανέλαβε τα καθήκοντα του Μουφτή Διδυμοτείχου πριν από λίγους μήνες μετά την αποπομπή του προκατόχου του Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου. Ο απερχόμενος Μουφτής μάλιστα είχε προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικώντας την επιστροφή του στον θρησκευτικό θώκο, αλλά η προσφυγή αυτή απορρίφθηκε.