Α. Νεφελούδης: “Ήρθαμε στην Αλεξανδρούπολη να ανακοινώσουμε αυτά που δεν λένε τα συστημικά ΜΜΕ”

“Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν οικιστή να χάσει το σπίτι του” είπε από την Αλεξανδρούπολη, ο γενικός γραμματέας του Υπ. Απασχόλησης Ανδρέας Νεφελούδης, αναφερόμενος στις εκκρεμμότητες που υπάρχουν με τις λεγόμενες “εργατικές κατοικίες” που είχαν δοθεί σε δικαιούχους από τον πάλαι ποτέ Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Οι δηλώσεις του κου Νεφελούδη, έρχονται σε συνέχεια της υπόσχεσης που είχε δώσει επίσης από την Αλεξανδρούπολη η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είχε πει ότι “η κυβερνηση θα δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα των εργατικών κατοικιών”.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε ο κος Νεφελούδης, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μία σειρά ευνοϊκών μέτρων για τους οικιστές των εργατικών κατοικιών, όπως παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, λύσεις στα ζητήματα των πολεοδομικών αδειών για τα οποία ευθύνονταν οι εργολάβοι, αλλά και προβλέψεις για την περίπτωση που ο οικιστής μείνει άνεργος και δεν μπορεί να πληρώνει. Επίσης τακτοποιούνται θέματα και των καλοπληρωτών καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου οι οικιστές έχουν πληρώσει το δάνειο τους στο σύνολό του, αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει τον τίτλο κυριοτητας του σπιτιού του.

Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις και για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα στην οποία έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Γ.Γ. ήταν κατάμεστη από τους ενδιαφερόμενους.

Στη γλώσσα των αριθμών, από τις 52.000 εργατικές κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί συνολικά περίπου 32.000 αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, ενώ για τον Έβρο τα προβλήματα εντοπίζονται σε 600 από τις συνολικά 670 εργατικές κατοικίες.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ “ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗ Α.Ε.”

Στο πλαισιο της περιοδείας του, ο Γ.Γ. είχε συνάντηση και με τους εργαζόμενους της πρώην αλλαντοβιομηχανίας “Θράκη Α.Ε.”, οι οποίοι είχαν πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του προγράμματος απασχόλησης τους για το 2014. Το πρόβλημα αυτό, είπε ο κος Νεφελούδης θα λυθεί, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να υλοποιείται και να χρηματοδοτείται τουλάχιστον μέχρι το 2019, ώστε οι ωφελούμενοι που έχασαν τη δουλειά τους στη “ΘΡΑΚΗ Α.Ε.” υπό άσχημες συνθήκες, να καταφέρουν να πάρουν σύνταξη.

Αν και είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους της “ΘΡΑΚΗ Α.Ε.”, που σημαίνει ότι βρέθηκε στις Φέρες, ο κος Νεφελούδης δεν πήγε να επισκεφτεί τον αντιδήμαρχο Νίκο Γκότση, και ο κος Γκότσης, ως άλλο “Βουνό”, αφού δεν πήγε σε αυτό ο Μωάμεθ, πήγε αυτός και τον βρήκε.

Στόχος του κου Γκότση, ήταν να θέσει υπόψη του γενικού το γεγονός ότι ο πρώην ΟΕΚ διαθέτει στις Φέρες οικόπεδο 60 στρεμμάτων, σε τμήμα του οποίου έχουν ανεγερθεί 44 κατοικίες. Ως εκ τούτου, είπε ο κος Γκότσης ο Φέρες είναι υποψήφια όλη ανέγερσης εργατικών κατοικιών αφού υπάρχει χώρος νομιμοποιημένος με όλες τις σχετικές διαδικασίες (το υπόλοιπο των 60 στρεμάτων).

Ο κος Νεφελούδης είπε ότι θα εξετάσει το θέμα των επιπλέον κατοικιών, αφού ολοκληρωθεί η ρύθμιση των προβλημάτων των υπαρχουσών.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του, ο κος Νεφελούδης ενημερώθηκε και για το καθεστώς του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου Έβρου, το οποίο δεν έχει παραδοθεί επισήμως και είπε ότι σε λίγες μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις επί του θέματος. Επίσης επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου για νομιμοποίηση του κτιρίου και στέγαση σε αυτό των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και του ΣΕΠΕ.