Εντυπωσίασε η παράσταση “Ένας τοπος γεννιέται- Από το Δεδέαγατς στην Αλεξανδρούπολη” που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΠΟΦΕ

Την ιστορική διαδρομή της δημιουργίας της Αλεξανδρούπολης γραμμένη σε παρτιτούρες και περιγεγραμμένη με βήματα χορευτών παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης και την παράσταση της ΕΠΟΦΕ “Ένας τόπος γεννιέται – από το Δεδέαγατς στην Αλεξανδρούπολη”που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΠΟΦΕ.

Περίπου 150 χορευτές από 15 και πλέον συλλόγους και δώδεκα μουσικοί έδωσαν μουσικοχορευτική υπόσταση στα κείμενα του Θόδωρου Ορδουμποζάνη, μέσα από τα οποία παρουσιαστηκε επί σκηνής η ιστορία της πρωτεύουσας του Έβρου από τότε που ήταν ένα μικρό ψαροχώρι στην άκρη του Αιγαίου, μέχρι σήμερα που η Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια ελληνική μητρόπολη.

Η εκδήλωση που ήταν ενταγμένη στα Ελευθέρια 2017, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΠΟΦΕ, ενώ ο συνδιοργανωτής ήταν και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Φιλοξενήθηκε μεν στο Δημοτικο Θέατρο, εντούτοις θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει την παρθενική εκδήλωση του νέου Κηποθεάτρου της πόλης στο Πάρκο Αλτιναλμάζη, αν συνυπολογίσουμε ότι το συγκεκριμένο Πάρκο σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας σελίδας στην ιστορία της πόλης.

Όπως και να ‘χει πάντως, στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου απλώθηκε μέσα σε δύο ώρες η ιστορία της Αλεξανδρούπολης που ξεκινά από τους Αινίτες πρόσφυγες και τους Σαρακατσάνους μέχρι τις ευρωπαϊκές καταβολές που προέκυψαν από τη λειτουργία των κατοχικών προξενείων και τους κανταδόρους ζεν – πρεμιέ των 70s.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Βαφείδης, την παρουσίαση – αφήγηση η Νάνσυ Τσέλιου, ενώ η ιδέα ανήκει στην Ουρανίας Πανταζίδου.