Στις 3 Μαΐου 2017, στην Ορεστιάδα και στην αίθουσα του συλλόγου Άνω Οινόης το Κρασοχώρι, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των εκπροσώπων των Συλλόγων και Φορέων και των εκπρόσωπων του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, που είχε ως σκοπό την επικαιροποίηση και υπογραφή του Ψηφίσματος που αφορά την Αυτόνομη και αναβαθμισμένη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Το Ψήφισμα διαμορφώθηκε από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις συσκέψεις των εκπροσώπων του Νοσοκομείου, των συλλόγων και των φορέων, που διεξήχθησαν στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί το οποίο λειτουργεί επικουρικά στις ενέργειες των θεσμικών φορέων και στο ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ που συνυπέγραψαν στις 18 Μαρτίου 2017.
Το ψήφισμα:
Το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου είναι το ανατολικότερο νοσοκομείο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργεί από το 1946. Βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Τουρκία και 70 χιλιομέτρων από τη Βουλγαρία. Εξυπηρετεί, μαζί με τα Κέντρα Υγείας , Σουφλίου, Ορεστιάδας και Δικαίων, τα 2/3 του νομού σε έκταση και περισσότερο από 80.000 κατοίκους της περιοχής του Β. Έβρου, την 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και την μεγαλύτερη μεραρχία στρατού της πατρίδος μας, την 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού. Επίσης προσφέρει υγειονομική κάλυψη στους φοιτητές της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ της Ορεστιάδας, αλλά και του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου του Τ.Ε.Ι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Επιπροσθέτως, είναι η μοναδική μόνιμη υγειονομική δομή για την προληπτική εξέταση και περίθαλψη των φιλοξενουμένων ,του λειτουργούντος εδώ και αρκετά χρόνια ΚΕ.Π.Υ. (Κέντρου Πρώτης Υποδοχής) και του παρακείμενου Κέντρου προσωρινής κράτησης, προσφύγων και μεταναστών Φυλακίου Έβρου.
Ανήκει στα 10 καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, με κριτήρια, το επίπεδο διαχείρισης και επίτευξης στόχων, την ποιότητα παροχής υγείας και ιατρικής φροντίδας αλλά και τα οικονομικά μεγέθη. Διαπίστωση που έγινε πρόσφατα από την εγκυρότερη κυβερνητική πηγή: το Υπουργείο Υγείας.
Κάθε κλινική και τμήμα του, είναι υποχρεωμένο να βρίσκεται σε ενεργό εφημερία, κάθε μέρα, 365 ημέρες τον χρόνο και για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες και ιδιόμορφες αυτές συνθήκες λειτουργίας και διότι δεν υπάρχει εναλλακτική ιατρική δομή δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην ευρύτερη περιοχή. Το κοντινότερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο στην περιοχή είναι το παρακείμενο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αδριανούπολης-Τουρκίας που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων.!!
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης απέχει υπερτριπλάσια απόσταση, 180 χιλιόμετρα από το βορειότερο άκρο του νομού και 100 χιλιόμετρα από το Διδυμότειχο. Αν στις αποστάσεις αυτές προστεθεί το κακό και επικίνδυνο επαρχιακό οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με το υποστελεχωμένο Ε.Κ.Α.Β. καθίσταται πασιφανής η δυσχερής και επικίνδυνη συχνή διακομιδή και μεταφορά των ασθενών στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης .
Τα 4 χρόνια της ενοποίησης, σε εφαρμογή του νόμου 4052/2013, των δυο απομεμακρυσμένων, ανομοιογενών Νοσοκομείων, ενός Πανεπιστημιακού και ενός Κρατικού, με διαφορετικές προϊστάμενες αρχές ,από την μία το υπουργείο Παιδείας και από την άλλη το υπουργείο Υγείας και τα διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα εφαρμογές που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν, είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.
Η δε ύπαρξη και λειτουργία ενός μόνο, μη αντιπροσωπευτικού και ανισομερούς Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και ενός Υπηρεσιακού Συμβουλίου και ενός Επιστημονικού Συμβουλίου δυσχέραιναν τα μέγιστα την λειτουργία του και συνέβαλαν στην υποβάθμισή του.
Οι σύλλογοι και φορείς της περιοχής του Β. Έβρου και όχι μόνο, σε συνεργασία με τους Εκπροσώπους του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Ορεστιάδας στις 23 Μαρτίου 2017, στον Δήμο Διδυμοτείχου στις 5 Απριλίου 2017 και στον Δήμο Σουφλίου στις 10 Απριλίου 2017, συναποφάσισαν ότι στην προσπάθεια τους, για μια καλύτερη παροχή υπηρεσιών Υγείας ενόψει της διαβούλευσης για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Υγεία στην χώρα μας και συνεπικουρώντας στο Ομόφωνο Ψήφισμα Θεσμικών Φορέων Κεντρικού και Βορείου Έβρου που εκδόθηκε στις 18 Μαρτίου 2017, αιτούνται, από την ηγεσία ,τα κάτωθι :
- Την πλήρη αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με δικό του Α.Φ.Μ. και δικό του διοικητικό συμβούλιο.
- Την έγκριση του παλαιού οργανισμού 150 κλινών +10 της Μονάδος Τεχνητού Νεφρού ( σύνολο 160 ) όπως προέβλεπε ο παλιός οργανισμός ο οποίος ψηφίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 935/16-12-1994 έναντι των120+10, σύνολο 130 κλινών που υπάρχουν (συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας τεχνητού νεφρού) ώστε να αναπτυχθούν και άλλες απαραίτητες κλινικές (ουρολογική, οφθαλμολογική, ΩΡΛ, κλπ.)
- Την πρόσληψη αναγκαίου αριθμού εργαζομένων (ιατρικού – νοσηλευτικού – διοικητικού – λοιπού προσωπικού), με την αναλογία λειτουργίας των 150 κλινών αλλά και την υποχρεωτική παραμονή και εργασίας τους στο νοσοκομείο.
- Την ορθολογικότερη και δικαιότερη , με βάση τις επιδόσεις , κατανομή πόρων, για την προμήθεια υλικών και αμοιβή εφημεριών , ιατρικού και λοιπού προσωπικού.
- Την επαναφορά αποσπασμένου προσωπικού (ιατρικού – νοσηλευτικού – διοικητικού) στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
- Την επανένταξη των Κέντρων Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων, με την ταυτόχρονη νέα ένταξη και του Κέντρου Υγείας Σουφλίου, στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, λόγω της μικρότερης απόστασης μεταξύ των δύο πόλεων, 28 χιλιόμετρα, έναντι των 70 χιλιομέτρων , από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου τώρα υπάγεται διοικητικά .
- Την πλήρη στελέχωση με Ιατρικό και λοιπό προσωπικό των ως άνω Κ.Υ. για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής του Βορείου Έβρου.
- Την ίδρυση και λειτουργία σταθμού Ε.Κ.Α.Β στα Δίκαια , στο βορειότερο Κέντρο Υγείας , διότι ο πλησιέστερος σταθμός του Ε.Κ.Α.Β βρίσκεται στην Ορεστιάδα , η οποία απέχει από τα Δίκαια 50 χιλιόμετρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη παροχή Ά βοηθειών και διακομιδής ασθενών στα Κέντρα Υγείας και στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
- Την μόνιμη και πλήρη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό , του ΚΕ.Π.Υ. Φυλακίου, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων και την αποσυμφόρηση των Κ.Υ και του νοσοκομείου Διδυμοτείχου.
Οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και οι κοινωνικοί φορείς, εκπροσωπώντας το σύνολο της κοινωνίας και αφουγκραζόμενοι την αβεβαιότητα και την αγωνία της, για την συνεχόμενη υποβάθμιση του Βορείου Έβρου αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο. Η δυσλειτουργία του νοσοκομείου, και η καταβαράθρωση της υγείας και γενικά της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Βορείου Έβρου, θα επιφέρει την πλήρη πληθυσμιακή συρρίκνωση της ακριτικής αυτής περιοχής και κατά επέκταση της Θράκης, ένα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας.
Σύσσωμοι λοιπόν και με μια φωνή, είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να διασφαλίσουν τα αυτονόητα και να διεκδικήσουν με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο και αγώνα την ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ.