Την Παρασκευή 05/05 παραδίδεται στους δημότες το Πάρκο Αλτιναλμάζη στην Αλεξανδρούπολη

Το απόγευμα της Παρασκευής στις 19.30 θα γίνει η τελετή των εγκαινίων του “Πάρκου Αλτιναλμάζη” στην Αλεξανδρούπολη, προεξαρχοντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου. Πρόκειται για το έργο ανάπλασης του παλιού στρατοπέδου “Παρμενίωνα”, το οποίο πλέον έχει μετασχηματιστεί σε έναν δημόσιο χώρο ο οποίος διαθέτει: 87 στρέμματα Πάρκο, 32 στρέμματα στα οποία στο μέλλον θα ανεγερθούν σχολεία και 17 στρέμματα διαθέσιμα για αθλοπαιδιές και ήπιες αθλητικές δραστηριότητες.

Μέσα σε αυτό το Πάρκο λειτουργεί και το νέο Κηποθέατρο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι χωρητικότητας 1480 θέσεων και την ημέρα των εγκαινίων θα φιλοξενήσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της γιορτής.

Για το πρόγραμμα αυτό που θα χωρίζεται σε δύο μέρη, έχουν εργαστεί διάφοροι πολιτιστικοί φορείς του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αλλά θα συμμετέχει και μία 40μελής ομάδα καλλιτεχνών από τη Ρωσία, που θα παρουσιάσει πρόγραμμα με χορό και τραγούδι.

Το “Πάρκο Αλτιναλμάζη” ως έργο ξεκίνησε από την περίοδο που ήταν δήμαρχος ο Γιώργος Αλεξανδρής και συνεχίστηκε υπό τη δημαρχεία Λαμπάκη, που σύμφωνα όμως με τον ίδιο έπρεπε να ξαναπιάσει το νήμα από την αρχή. Κι αυτό γιατί ενώ υπήρχε χρηματοδότηση, είχε χαθεί ενδιαμέσως η “κυριότητα” του χώρου και είχε επιστραφεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το οποίο ο Δήμος την ξαναπήρε, ενώ επίσης έπρεπε να γίνει και προσπάθεια για τον ορισμό των χρήσεων. Προ ανάληψης Λαμπάκη ο χώρος ήταν χαρακτηρισμένος μόνο ως Πάρκο, ενώ μετά τις ενέργειες της δημοτικής αρχής απέκτησε και τις άλλες δύο (των αθλοπαιδιών και της εγκατάστασης σχολικών κτιρίων).

Η χρηματοδότηση του έργου αντλήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και άγγιξε τα 5 εκ ευρώ. Μέσα στο Πάρκο αυτή τη στιγμή υπάρχουν το Κηποθέατρο, το Αναψυκτήριο (το οποίο έχει και ενοικιαστή), τρία περίπτερα, διάδρομοι περιπάτων, 720 νέα δέντρα καθώς και ένα συντριβάνι διαμέτρου 20 μέτρων.

Το όνομα του Πάρκου δόθηκε προς τιμήν του πρώτου και μακροβιότερου Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Αλτιαλμάζη, με καταγωγή από την Αδριανούπολης, ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος από το 1924 έως το 1941 συνεχώς, ενώ ξαναπήρε το θώκο το 1946.

Ο Κωνσταντίνος Αλτιναλμάζης συνδέθηκε και με τη Φιλική Εταιρία, ενώ το ελληνικό κράτος τον παρασημοφόρησε για τη δράση του και την αποκάλυψη των ραδιουργιών, όσων εποφθαλμιούσαν την Ελληνική Θράκη.