“Προσπάθειες να καλυφθούν γέρικες ψυχές μέσα σε φτιασιδωμένα πρόσωπα και ρυτιδιασμένα σώματα, καταντούν γελοίες” – με αυτή τη φράση ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος εκφράζει την άποψή του για τις παρεμβάσεις στο ανθρώπινο σώμα οι οποίες αποσκοπούν το να “νικήσουν” το χρόνο.
Ο κος Άνθιμος συμμετείχε σε μία έρευνα του ΤΕΙ Αθηνών σχετικά με τους θρησκευτικούς και ηθικούς προβληματισμούς που αναπτύσσονται γύρω από τη Βίο-Τέχνη (= προσπάθεια καλλιτεχνικής έκφρασης με την χρήση ανθρώπινου ιστού και βιολογικού υλικού) και μέσα από αυτήν, αφού κατέθεσε την άποψή του για τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης, άδραξε την ευκαιρία να επικαιροποιήσει τη θέση της Εκκλησίας για τη διαχείριση του ανθρώπινου σώματος.
“Η «καλλιτεχνία» αυτή δεν θα καταξιωθεί ποτέ στην παγκόσμια τέχνη (όπως δεν καταξιώθηκε το tattoo) και θα μπολιάσει στον πολιτισμό μας «θανατίλα»” λέει ο κος Άνθιμος για την Βιο-Τέχνη και σημειώνει ότι “Για την Εκκλησία μας κάθε υπόλειμμα (εν. του ανθρώπινου σώματος) είναι σεβαστό και γι’ αυτό, θαμμένο το σηματοδοτούμε με μνήμα και ως λείψανο το ασπαζόμαστε ως ιερό. Αντί, λοιπόν, να σας παραθέσω την υψηλή διδασκαλία μας για την αξία της ανθρώπινης ζωής και του ανθρωπίνου σώματος, θα σας θυμίσω το στίχο του Κωστή Παλαμά: «όλα του ανθρώπου είν’ ιερά, με το συμπάθιο είν’ όλα»”.
Διευκρίνισε ακόμη ότι η εκκλησία “καταδικάζει” ο,τι αφορά την κατάχρηση του ανθρώπινου βιολογικού υλικού, αλλά ευλογεί τη χρήση του όταν πρόκειται για θεραπευτικούς σκοπούς: “Η αυθαίρετη χρήση βιολογικών υλικών και ανθρωπίνων ιστών από «καλλιτέχνες» δεν είναι τέχνη, αλλά κακοτεχνία. Ενώ αντίθετα η τίμια χρήση των υλικών και των ιστών αυτών από την θεραπευτική ιατρική, είναι ευλογία”
Ο μητροπολίτης έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη λατρεία των λειψάνων -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- για να πει ότι: “Τα λείψανα των αγίων μας δεν εκτίθενται στους Ναούς μας ως μουσειακά αντικείμενα, αλλά ως φορείς του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το Άγιο Πνεύμα, όταν εφελκύεται από τον άνθρωπο, γεμίζει τόσο την ψυχή του όσο και το σώμα του. Δεν επιδιώκουμε, λοιπόν, την «προστασία» των λειψάνων ή την «διαχείρισή» τους, αλλά προσφεύγουμε σ’ αυτά, ώστε να κατανοήσουμε βαθύτερα την ευθύνη που έχουμε και για το σώμα μας (όπως και για την ψυχή μας)”
Ολόκληρη η συνέντευξη του Μητροπολίτη, εδώ