Νίκος Παππάς: “Υπήρχαν πολίτες δύο κατηγοριών σε σχέση με την πρόσβασή τους στο τηλεοπτικό σήμα”

“Απαράδεκτο” χαρακτήρισε από το Ορμένιο του Έβρου, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς το γεγονός ότι μέχρι πρότινος υπήρχαν στην Ελλάδα πολίτες “δύο κατηγοριών σε σχέση με την πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα”. Ο Υπουργός βρέθηκε στον Έβρο για την παρουσίαση του προγράμματος που αφορά στη δωρεάν παροχή δορυφορικών ‘πιάτων’ σε κατοίκους οικισμών, στους οποίους η Digea δεν είχε προβλέψει την εγκατάσταση κεραιών κατά την περίοδο που είχε γίνει η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών.

Την υπόθεση “Digea” ο κος Παππάς καταδίκασε και από τα Δίκαια, όπου σε μία σύντομη ομιλία του σε κατοίκους του οικισμού, είπε ότι ήταν μία “μπίζνα” καναλαρχών της ιδιωτικής τηλεόρασης, που εν τέλει λειτούργησε εις βάρος των πολιτών. Αυτή την αδικία διορθώνει τώρα η κυβέρνηση, είπε ο κος Παππάς, με την παροχή δωρεάν δορυφορικών συστημάτων λήψης τηλεοπτικού σήματος σε περίπου 13.000 δικαιούχες οικογένειες ανά την Ελλάδα.

Η εγκατάσταση των “πιάτων” έχει ξεκινήσει στον Έβρο και ο Υπουργός επισκέφθηκε σπίτια που έχουν κάνει χρήση της προνομιακής αυτής ρύθμισης και δέχθηκε τις ευχαριστίες των ιδιοκτητών τους, που δήλωσαν ότι από την εγκατάσταση της Digea και μέχρι πρότινος ένιωθαν αποκομμένοι αφού οι τηλεοπτικοί δέκτες τους λάμβαναν μόνο το σήμα τουρκικών ή βουλγαρικών τηλεοπτικών σταθμών.

Στην Ορεστιάδα, όπου κατέληξε ο Υπουργός μετά την επίσκεψή του στους δύο οικισμούς βρέθηκε στο Ειδικό Σχολείο της πόλης, το οποίο μαζί με όλα τα υπόλοιπα Ειδικά Σχολεία της χώρας έχει δεχθεί τη δωρεά ψηφιακού εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού υλικού, από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Στην περιοδεία του στο βόρειο Έβρο ο κος Παππάς ενημερώθηκε και για τα προβλήματα στον ραδιοφωνικό “αέρα” της περιοχής, ο οποίος είναι κατά κύριο λόγο κατειλημμένος από τουρκικούς πομπούς που “πατούν” πάνω στις ελληνικές συχνότητες.

Όσο για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη διαδικασία ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα (υπάρχουν κάποια ζητήματα κυρίως με χήρες γυναίκες οι οποίες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι οι ιδιοκτήτριες των σπιτιών τους καθώς ακόμα αναφέρονται τα ονόματα των εκλιπόντων συζύγων τους), ο Υπουργός είπε ότι αυτά θα λύνονται με απλούς τρόπους – μάλλον με την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στην Αλεξανδρούπολη όπου κατέληξε μετά την περιοδεία του στο βόρειο Έβρο αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στο απαράδεκτο γεγονός της μη καθολικής πρόσβασης στο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας και είπε ότι μετά την τηλεόραση, σειρά έχει το ίντερνετ το οποίο γίνεται προσβάσιμο σε ακόμη 3700 οικισμούς ανά τη χώρα μέσα από το πρόγραμμα rural 1 που τίθεται σύντομα σε εφαρμογή, καθώς και με την ολοκλήρωση του προγράμματος εγκατάστασης οπτικών ινών για το οποίο υπάρχει ήδη εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 400.000.000 €.

Στην ίδια συνέντευξη του, ο κος Παππάς αναφέρθηκε και στα περί αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς όμως να προσθέσει κάτι νέο στα ήδη γνωστά επί του θέματος, ενώ σχολίασε και την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στο κυβερνητικό έργο λέγοντας πώς όσα υποστηρίζει η ΝΔ είναι ανυπόστατα.

Τον Υπουργό συνόδευσαν στην περιοδεία του οι βουλευτές Νατάσα Γκαρά και Γιώργος Καΐσας, καθώς ο Δημήτρης Ρίζος απουσίαζε στο Αζερμπαϊτζάν. Πάντως κατά τη διάρκεια της περιοδείας, η οποία ξεκίνησε από επιχείρηση της Αλεξανδρούπολης που έχει αντικείμενο την πληροφορική, οι πολιτικοί έγιναν αποδέκτες και διαφόρων παραπόνων από τους πολίτες κυρίως σχετικά με την οικονομικά δύσκολη καθημερινότητά τους.