Στην τελική ευθεία για το 1ο Εργαστήριο της Πρωτοβουλίας του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού στην Αλεξανδρούπολη

Όλα είναι έτοιμα για τη σημαντική διοργάνωση που θα φιλοξενήσει ο Έβρος το διήμερο 26 & 27 Απριλίου και ο λόγος φυσικά για το πρώτο διεθνές εργαστήριο της Πρωτοβουλίας του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού και του ΟΗΕ που αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης δράσης με τον τίτλο “Δρόμοι του Μεταξιού”, η οποία “τρέχει” από το 2010 και αποσκοπεί στην τουριστική ανάπτυξη και διασύνδεση των χωρών του πάλαι ποτέ δρόμου του μεταξιού από την Άπω Ανατολή μέχρι τη Δυτική Ευρώπη.

Η διοργάνωση του 1ου εργαστηρίου στην Αλεξανδρούπολη και άρα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι προϊόν συντονισμένων ενεργειών του αείμνηστου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και του πρώην αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Μιχάλη Αμοιρίδη, οπως εξήγησε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το γεγονός, ο νυν Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Όπως είπε ο κος Μέτιος, η Περιφέρεια δεν φιλοξενεί τη διοργάνωση, αλλά συμμετέχει σε αυτήν και αυτό είναι από μόνο του πολύ σημαντικό καθώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπεί στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών οι οποίες εμπλέκονται, ενώ αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ΑΜΘ να “δαφημιστεί” στις 33 συμμετέχουσες χώρες.

Στο συνέδριο, στο οποίο θα παραστεί και η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, θα πάρουν μέρος τουριστικοί φορείς (δημόσιοι και ιδιωτικοί) από τις 33 εμπλεκόμενες χώρες ενώ θα παρίσταται και εκπρόσωπος του Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού. Επίσης θα δοθεί και η ευκαιρία ενημέρωσης κυρίως των ΜΜ επιχειρήσεων για τα οφέλη της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός της διοργάνωσης δήλωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων έχουν συσταθεί πέντε επιτροπές που έχουν αναλάβει τόσο τη διαμονή τους στην Αλεξανδρούπολη, όσο και τις ξεναγήσεις τους στον κεντρικό Έβρο και ειδικά στο Σουφλί, το οποίο είναι άλλωστε και η “πόλη του Μεταξιού”.

Παίρνοντας το λόγο ο κος Κώστας Αντωνιάδης που ασκεί τα καθήκοντα του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜΘ, τόνισε ότι η διοργάνωση του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ισχυροποιεί τη θέση της στον τουριστικό χάρτη και εκτίμησε ότι η περιοχή πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει “η Θρακομακεδονική Ριβιέρα” της Ελλάδας.

Τέλος, το λόγο πήρε και η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ελένη Δημούδη, η οποία έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διοργάνωση υπερθεματίζοντας το γεγονός μέσα σε αυτό το διήμερο θα γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την προβολή του πολιτιστικού, πολιτισμικού και λαογραφικού προφίλ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνολικά.

Αξίζει τέλος αν σημειωθεί ότι τη διοργάνωση του 1ου Εργαστηρίου της Πρωτοβουλίας του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού διεκδίκησε και η Θεσσαλονίκη, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού θεώρησε ότι η Αλεξανδρούπολη ήταν καταλληλοτερη.