Search
Close this search box.
Γιατί είναι σημαντική η αδειοδότηση του γεωθερμικού πεδίου της Αλεξανδρούπολης από τη ΡΑΕ;

Ως γνωστόν, εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφορεί η ευχάριστη είδηση που λέει ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έδωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα άδεια πώλησης θερμικής ενέργειας προερχόμενης από γεωθερμία και μάλιστα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για το γεωθερμικό πεδίο Άνθειας – Αρίστηνου, όμως η πρωτιά δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που καθιστά την είδηση σημαντική.

Η εκδοθείσα άδεια έχει μεγάλη σημασία γιατί μέσω αυτής θα μπορέσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να λάβει τη χρηματοδότηση για το έργο “κατασκευή δικτύων μεταφοράς ζεστού νερού” από το ΕΣΠΑ. Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη άδεια ξεκλειδώνει τη χρηματοδότηση της κατασκευής του μήκους 18 χιλιομέτρων δικτύου αγροτικής και αστικής τηλεθέρμανσης των δύο οικισμών, δηλαδή της Άνθειας και του Αρίστηνου.

Η παραγόμενη από το συγκεκριμένο πεδίο ενέργεια, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για θερμοκηπιακές καλλιέργειες και μάλιστα ήδη τρεις ιδιώτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εκμετάλλευσης. Επιπλέον από το συγκεκριμένο δίκτυο θα αυτονομηθούν ενεργειακά και 12 δημοτικά κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή (και οι εγκαταστάσεις αυτών θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ).

Σχολιάζοντας τη θετική εξέλιξη, ο αντιδήμαρχος Ενέργειας του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Φαλέκας, δήλωσε στο “R”:

Μια μαραθώνια πορεία τριών (3) ετών του Δημάρχου και της Αντιδημαρχίας ενέργειας και φυσικών πόρων για την έκδοση της ‘’γεωθερμικής αδείας’’ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την στοχευμένη Υπουργική Απόφαση από τον Υπουργό Ενέργειας είχε αίσιο τέλος και βρίσκετε στην κατοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από το 2013 κατάφερε και είναι κάτοχος του γεωθερμικού πεδίου, φυσικά αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό ώστε να ζητήσει χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.
Αυτές οι άδειες πλέον ‘’δίδουν το δικαίωμα’’ στο Δήμο για χρήματα του ΕΣΠΑ για τις Αναπτυξιακές γεωθερμικές υποδομές, και πληθώρα ”επενδυτικών ευκαιριών” .
Αυτό είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για τον δήμο Αλεξανδρούπολης καθώς είναι ό ‘’μοναδικός κάτοχος’’ μιας τέτοιας ιδιαίτερης αδειοδότησης (να πουλάει θερμική ενέργεια από γεωθερμία), διάρκειας 35 ετών (και με την επικείμενη αλλαγή του Νόμου για 50 χρόνια).
 
Σημαντικό ρόλο στην ‘’τελική επιτυχή έκβαση’’ όλης αυτής της ιδιαίτερης Αδειοδοτικής διαδικασίας με την ΡΑΕ, ενίσχυσε η σταθερή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σταθάκη και του ΓΓ του Υπουργείου κ. Βερροιόπουλου  ( είχαμε αρκετές φορές την βοήθεια της κ. Γκαρά ) για την έναρξη των γεωθερμικών έργων πλέον σε όλη τη χώρα, με έναρξη το ‘’ώριμο’’ έργο της περιοχής μας.