Δώρο “καρδιάς” στη Σαμοθράκη έκανε ο Μητροπολίτης Άνθιμος στη γιορτή των 5 Νεομαρτύρων

Στη Σαμοθράκη βρέθηκε το Σαββατοκύριακο 22 & 23 Απριλίου ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, με αφορμή την μνήμη των Αγίων 5 Νεομαρτύρων που τιμάται στο νησί κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά.

Ο Μητροπολίτης βρίσκεται κάθε χρόνο στο νησί για τη συγκεκριμένη γιορτή τελώντας τον εσπερινό του Σαββάτου, αλλά και την θεία λειτουργία το πρωί της Κυριακής, που περιλαμβάνει και λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων των Νεομαρτύρων στη Χώρα.

Φέτος ο κος Άνθιμος πήγε με δύο “δώρα” στη Σαμοθράκη. Το ένα ήταν το νέο βιβλίο – Συναξάριο των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων που επιμελήθηκε η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και το δεύτερο ήταν ένας καρδιογράφος για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας του νησιού. Τον καρδιογράφο παρέλαβε ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας, ο οποίος με τη σειρά του τον πρόσφερε στον υπεύθυνο γιατρό του Κέντρου Υγείας, επισημαίνοντας τη σημασία του ιατρικού μηχανήματος και ευχαριστώντας φυσικά τον Μητροπολίτη για τη δωρεά.

Η παρουσίαση του Συναξαρίου, αλλά και η παράδοση του καρδιογράφου έγιναν στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας, το βράδυ του Σαββάτου μετά το πέρας του εσπερινού.

Οι Άγιοι Πέντε Νεομάρτυρες 

Οι πέντε Νεομάρτυρες, Μανουήλ Παλογούδας, Θεόδωρος Δημητρίου, Γεώργιος Κουρούνης και ο νεότερος Γεώργιος Καλακίκος κατάγονταν από την Σαμοθράκη, ο δε Μιχαήλ από την Κύπρο, και μαρτύρησαν στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης τη Δευτέρα του Θωμά 6 Απριλίου 1836* και η μνήμη τους τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά.

Και οι Πέντε συνελήφθησαν στο πλαίσιο της ελληνικής Επανάστασης του 1821 και βασανίστηκαν για την πίστη τους στο Χριστό, τον οποίο φυσικά δεν πρόδωσαν. Και επειδή ο τόπος του μαρτυρίου τους ήταν η Μάκρη, υπάρχει και εκεί παρεκκλήσι αφιερωμένο στη μνήμη τους, όπου κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά τελείται θεία λειτουργία.

*Στις έως τώρα πηγές ως χρονολογία μαρτυρίου των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων αναγράφεται το έτος 1835. Στο νέο Συναξάριο όμως που επιμελήθηκε η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, γίνεται η διόρθωση καθώς η σωστή χρονολογία είναι το 1836