Το καλοκαίρι θα δοθεί ο λόγος στους Δημάρχους για την “απλή αναλογική”

Θερμό αναμένεται το καλοκαίρι για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους τους, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα, τότε θα δοθεί στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες ο λόγος για να πουν την άποψή τους επί του συστήματος απλής αναλογικής που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, το σχέδιο για την απλή αναλογική θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι, και τότε θα παρουσιαστεί και θα αρχίσει η συζήτηση με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.

Η απλή αναλογική πάντως θεωρείται από την κυβέρνηση που την προωθεί ως ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των σχημάτων που διεκδικούν την εξουσία στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά για το σχέδιο, τις εκλογές θα κερδίζει η παράταξη που θα καταφέρνει να συγκεντρώσει ποσοστό 50% + 1 και αν αυτό δεν επιτυγχάνεται από την πρώτη Κυριακή, θα διεξάγεται ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτον στο δεύτερο γύρο.

Ωστόσο, στον δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν άτομο και όχι παράταξη, αφού οι παρατάξεις θα διατηρούν τον αριθμό των εδρών που είχαν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο.

Οι Δήμαρχοι πάντως μέσω της ΚΕΔΕ έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο της απλής αναλογικής, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θα ευνοήσει συνεργασίες “κάτω από το τραπέζι” και “αγοραπωλησίες εδρών” με ό,τι συνεπάγονται αυτά για τους δημότες.

Εν τω μεταξύ από πλευράς ΚΕΔΕ επιχειρείται και μία προσπάθεια συνεννόησης με την ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος), ώστε και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν κοινή -αρνητική- στάση απέναντι στην κυβερνητική πρόταση.

Σε κεντρικό επίπεδο, η “απλή αναλογική” εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να έχει και την υποστήριξη του ΚΚΕ. Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει αρνητική μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εκφραστεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος ακόμη. Θετική στην απλή αναλογική είναι επίσης και η Ένωση Κεντρώων.