Search
Close this search box.
Ο Κουρουμπλής απάντησε για τη Λιμενική Ακαδημία – Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης βρίσκει την απάντηση “αντιφατική”

Μία επιστολή με την οποία δίνει τροπον τινά απάντηση στο αίτημα του Δήμου Αλεξανδρούπολης (και όλων των φορέων της περιοχής) για δημιουργία Λιμενικής Ακαδημίας στην πόλη, απέστειλε ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο γραφείο του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης.

Σχολιάζοντας την επιστολή ο κος Λαμπάκης, εντοπίζει αρχικά τη θετική στάση του Υπουργού στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, όμως παρατηρεί και καποιες αντιφάσεις, τις οποίες σημειώνει στο σχετικό δελτίο τύπου που κοινοποίησε:

“Στις 19.04.2017 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, απέστειλε επιστολή ως απάντηση στην από 21.02.2017 επιστολή του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και Προέδρου Π.Ε.Δ. Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, σχετικά με την ίδρυση σχολής Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ. στην Αλεξανδρούπολη.

Αναφορικά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αφενός κρίνεται ως θετική και εκλαμβάνεται καλόπιστα ως ειλικρινής η διατύπωση της τελευταίας παραγράφου της απάντησης του κ. Υπουργού, σύμφωνα με την οποία: «Η ύπαρξη ήδη παραχωρηθείσας έκτασης 148.000 τ.μ. στην περιοχή Νέας Χιλής Αλεξανδρούπολης για το σκοπό αυτό, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα στήριξης των ακριτικών μας περιοχών και την έμπρακτη δέσμευση υλοποίησης του έργου από το σύνολο των φορέων αυτοδιοίκησης και τη τοπική κοινωνία, αποτελούν σημαντικά στοιχεία που θα ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των σχετικών προτάσεων».

Αφετέρου όμως, θα πρέπει κάποτε οι κυβερνώντες αυτόν τον τόπο – και εύχομαι αυτό να γίνει από την παρούσα Κυβέρνηση – να αντιληφθούν ότι το Κράτος οφείλει και πρέπει να έχει «συνοχή» και «συνέχεια», και ότι η Πολιτεία πρέπει να δεσμεύεται έναντι της κοινωνίας από ειλημμένες αποφάσεις της, είτε αυτές ελήφθησαν από προηγούμενη Κυβέρνηση είτε όχι, προκειμένου να διαφυλάξει την αξιοπιστία της, το κύρος και την αξιοπρέπειά της, καθώς και το αίσθημα δικαίου που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο. Ως εκ τούτου, η αναφορά ότι: «…. η οποιαδήποτε πρόταση για τη χωροταξική εγκατάστασή της θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανοποίηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και λοιπών κριτηρίων ….», θεωρούμε ότι είναι αντιφατική ως προς την παραπάνω ικανοποιητική διατύπωση της τελευταίας παραγράφου της απάντησης του κ. Υπουργού, καθώς τόσο οι «ιδιαίτερες μελέτες» έχουν συντελεστεί στη μακρά διάρκεια των ετών που πέρασαν (αρχής γενομένης το έτος 2000), όσο και τα «λοιπά κριτήρια» εξακολουθούν να πληρούνται και να υφίστανται για την περιοχή μας, και το κυριότερο: υπάρχουν για όλα τα παραπάνω ειλημμένες αποφάσεις της Πολιτείας, οι οποίες εξαιτίας συγκυριών δεν υλοποιήθηκαν.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε, αφενός ότι η διατύπωση της τελευταίας παραγράφου της απάντησης του κ. Υπουργού θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων για τη χωροταξική εγκατάσταση της σχολής, κάνοντας πράξη κατ’ ελάχιστον την εκπεφρασμένη (μόνον) ευαισθησία της Κυβέρνησης για την ακριτική μας περιοχή, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων περιοχών της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, και αφετέρου ότι το ζήτημα δεν θα μετατεθεί γι’ ακόμη μία φορά στις καλένδες. Πολλώ δε μάλλον, αν είναι ειλικρινής η επικαλούμενη πρόθεση του κ. Υπουργού για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών όλων των βαθμίδων του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και η θεσμοθέτηση εισαγωγής στις Παραγωγικές Σχολές Δοκίμων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων από το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, όπως αναφέρεται στην επιστολή – απάντηση.

Οψόμεθα”

Η επιστολή που έστειλε ο κος Κουρουμπλής: 

“Σε απάντηση σχετικών γνωρίζεται ότι, η συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης βασικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αποτελεί στρατηγικό στόχο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ήδη προωθείται η θεσμοθέτηση εισαγωγής στις Παραγωγικές Σχολές Δοκίμων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων από το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Δεδομένης της αναγκαιότητας έγκαιρης υλοποίησης του ως άνω σχεδιασμού εντός του υφιστάμενου στενού δημοσιονομικού πλαισίου, προγραμματίζεται όπως στην παρούσα φάση οι ανάγκες διαμονής και φοίτησης των νέων δοκίμων εξακολουθήσουν να καλύπτονται από τις υπάρχουσες υποδομές ήτοι, τις Σχολές Ναυτικών Δοκίμων και Μονίμων Υπαξιωματικών Π.Ν καθώς και αυτές της Σχολής Λιμενοφυλάκων, καθόσον καλύπτουν τις σχετικές ανάγκες και δεν έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση.

Πέραν των ανωτέρω, στο πλαίσιο υλοποίησης του προαναφερόμενου στόχου, η ίδρυση και λειτουργία Ακαδημίας Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην κατ’ έτος απρόσκοπτη εισαγωγή νέων στελεχών και στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών όλων των βαθμίδων του Λ.Σ. – ΕΛ ΑΚΤ. Για το σκοπό αυτό, η οποιαδήποτε πρόταση για τη χωροταξική εγκατάστασή της θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανοποίηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και λοιπών κριτηρίων σε συνάρτηση με τη χρηματοοικονομική επένδυση που θα απαιτηθεί για την ανέγερση των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία της.

Η ύπαρξη ήδη παραχωρηθείσας έκτασης 148.000 τ.μ. στην περιοχή Νέας Χιλής Αλεξανδρούπολης για το σκοπό αυτό, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα στήριξης των ακριτικών μας περιοχών και την έμπρακτη δέσμευση υλοποίησης του έργου από το σύνολο των φορέων αυτοδιοίκησης και τη τοπική κοινωνία, αποτελούν σημαντικά στοιχεία που θα ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των σχετικών προτάσεων.

Ο Υπουργός

Παναγιώτης Κουρουμπλής”