Έπιασαν κιόλας δουλειά οι νομοθέτες στην Τουρκία – Ξεκίνησε η αναθεώρηση του Συντάγματος μία μέρα μετά το Δημοψήφισμα

Το υπουργείο δικαιοσύνης της Τουρκίας ξεκίνησε να εργάζεται για την εναρμόνιση του συντάγματος της χώρας στα νέα δεδομένα, που προέκυψαν μετά την επικράτηση του «Ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων anadolu.

«Αρχικά, θα αλλάξουν 144 άρθρα σε επτά νόμους» είπε η πηγή, που το πρακτορείο διατηρεί ανώνυμη, εξαιτίας της απαγόρευσης των δηλώσεων στα ΜΜΕ που ισχύει στη χωρα.

Την Κυριακή (16/04) οι Τούρκοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης 18 σημείων που συνιστούν μία μεγάλης κλίμακας αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας. Αν και η πλήρη εφαρμογή του αναθεωρημένου τουρκικού συντάγματος έχει οριστεί για το 2019, φαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν “δεν κρατιέται” και ήδη ο μηχανισμός έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, τώρα όλα τα άρθα των νόμων που σχετίζονται με την πρόταση, αλλάζουν. Τα 144 άρθα τα οποία εναρμονίζονται τώρα, είναι η πρώτη φάση της αλλαγής, ενώ η πρόταση των 18 σημείων θα εφαρμοστεί συνολικά και σε πλήρη ισχύ το 2019. Πάντως μέχρι τώρα δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των άρθων του συντάγματος που θα χρειαστεί να τροποποιηθούν.

Ανάμεσα στους νόμους που υπόκεινται σε αναθεώρηση περιλαμβάνονται ο νόμος περί Προεδρικών Εκλογών, ο νόμος περί Νομοθετικής Εξουσίας, ο νόμος περί Εκλογών, ο νόμος για τα Πολιτικά Κόμματα, ο νόμος περί Δικαστών και Εισαγγελέων και ο νόμος περί Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

Επίσης, το άρθρο του νόμου περί Προεδρικών Εκλογών, το οποίο αναφέρει ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να διατηρεί σχέσεις με πολιτικά κόμματα θα καταργηθεί, αναφέρει στο πρακτορείο η ίδια πηγή, η οποία ανέφερε ακόμη ότι οι εργασίες αναθεώρησης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να συνεχιστούν.

Πάντως, η συμμετοχή των Τούρκων στο δημοψήφισμα που αλλάζει τον συνταγματικό χάρτη της γείτονος, έφτασε το 85.64%.

Εν τω μεταξύ, το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος έχει στρέψει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας προς τη γείτονα και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον γιατί η αναθεώρηση του Συντάγματος που θα προκύψει από την επικράτηση του “Ναι” μετατρέπει τον Ταγήπ Ερντογάν σε “σουλτάνο”, δίνοντας του μία σειρά εξουσιών και δικαιοδοσιών που αρμόζουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, και δεύτερον γιατί η επικράτηση του “Ναι” με βραχεία κεφαλή (51.41%), αποτύπωσε το διχασμό που επικρατεί στη χώρα. Πολλοί φοβούνται δε, ότι ο Ερντογάν προκειμένου να “επανενώσει” τους πολίτες του, ενδεχομένως να εξάγει την κρίση με πεδίο εκτόνωσης την κατεχόμενη Κύπρο.