Οι Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα ψήφισαν “ΟΧΙ” στο τουρκικό δημοψήφισμα – Όμως το “ΝΑΙ” προηγείται

Το “ναι” αναμένεται να επικρατήσει στο τουρκικό δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα 16/04, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων anadolu.

Οι κάλπες στη γείτονα έκλεισαν στις 17.00 και μέχρι αυτή την ώρα έχει καταμετρηθεί περίπου το 98 % των ψηφοδελτίων με το “ναι” να συγκεντρώνει το 51.33 % των ψηφισάντων και το “όχι” το 48,67 %.

Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 55.000.000 Τούρκοι ενώ έχει σημασία και η κατανομή των ψήφων, καθώς σύμφωνα με το γράφημα που δημοσιεύει το anadolu, το “όχι” επικράτησε στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, στην Κωνσταντινούπολη και την ανατολική Τουρκία, ενώ η κεντρική και βόρεια χώρα ψήφισε “Ναι”.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δίνει το πρακτορείο στην Ελλάδα ψήφισαν 701 Τούρκοι υπήκοοι στις τέσσερις κάλπες που στήθηκαν το Σαββατοκύριακο 8-9 Απριλίου. Από αυτούς, οι 163 ψήφισαν “Ναι” (23.25%) και οι 538 ψήφισαν “Όχι” (76,75%).

Η κατανομή των ψήφων των Τούρκων υπηκόων που ζουν στην Ελλάδα | πρακτορείο anadolu

Αντίστοιχα κινήθηκε η ψηφοφορία -δηλαδή υπέρ του “Όχι”- σε όλες τις βαλκανικές χώρες (πλην της Ρουμανίας), ωστόσο πολύ έδαφος κέρδισε το “Ναι” στους Τούρκους υπηκόους της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου (σε ό,τι έχει να κάνει με την Ευρώπη).

Με τυρκουάζ χρώμα σημειώνονται οι χώρες της Ευρώπης, όπου επικράτησε το “Ναι”

Εάν τελικά το “Ναι” επικρατήσει ξεκινάει μία νέα εποχή στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας καθώς θα καταργηθεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία και θα εγκαθιδρυθεί η προεδρευόμενη. Μεταξύ άλλων, η συνταγματική αναθεώρηση επί της οποίας ψηφίζουν σήμερα οι Τούρκοι “κατεβάζει” το ηλικιακό όριο υποψηφιότητας στις Εκλογές στα 18 έτη, δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο να έχει σχέσεις με πολιτικά κόμματα και αυξάνει τον αριθμό των βουλευτών σε 600.

Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας έχει αλλάξει από την εποχή που ο Κεμάλ Αττατούρκ την είχε ανακηρύξει σε “δημοκρατία” το 1923, όμως το ισχύον καθεστώς δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες (εξ ου και προκάλεσε το εν λόγω δημοψήφισμα).